RSS

Ny-Korzika

2011. június 10.

Fura az időjárás, de azért haladok észak felé.

97. nap 2011. június 7.

A hegyek felhőben, de nem esik. 3 út közül a főutat választom Ajaccio felé. Hogy elérjem, felszerpentinezek a St Georges hágóig 747 méterre. Gyönyörű út, a felhők alatt vagyok végig, csak a csúcsokat nem látni. Néha szitál a köd, ha egy felhőnyúlványba bemegyek. Így megy egész Ajaccioig. Ott is fülledt az idő, lóg az eső lába. Besétálok a tengerparton a belvárosba. 14 éve sem tetszett, mostanra sem lett szebb. Megnézek 3 Napóleon szobrot, szülőházát, keresztelőmedencéjét, más nincsen a városban. Kimegyek a Pnte de la Parata félszigetre, innen látni szép naplementével megvilágítva a Iles Sanguniaries szigeteket. Szerencsére megjavult az idő, süt a nap. Leparkolok egy éjjelre is megfelelő helyen és megmászva három dombot kimegyek a félsziget csúcsára. Sokan sétálnak, de a kormoránok élik normális életüket – halásznak. Szépek a szigetek,de látom, hogy az útikönyvben leírtak ma nem érvényesek. Ennek ellenére kivárom a naplementét és szerencsém van, mert egyszer lenyugszik a felhőkben, aztén a felhők és a horizont közti résben is. Ritka látvány, nagyon élvezem. Elégedetten alszom el, de rövidesen ébredek, mert hatalmas zápor kerekedik sűrű villámcsapásokkal. A fény és dörgés közti idő egyre rövidebb, a dörgésektől a Csigaház is megrázkódik. Ilyen közel még nem voltam a villámhalálhoz. Nem bírok az ágyban maradni, négykor kiülök a vezetőülésbe. Így legalább nyitott szemmel halok meg. Továbbmegy a vihar az öbölben, a hajnal derengésénél visszafekszem és elalszom.

98. nap 2011. június 8.

Első gondolatom, hogy túléltem a villámlást. Kinézek, esik, minden felhőben. Próbálok tovább aludni, sikerrel. 8-kor végleg felébredek, kávéval kiülök megint a vezetőülésbe, nézem az esőt, meg a tengert és a szigeteket. Medárd napja van, nem tudom, itt érvényes-e a 40 napos eső? Kicsit eláll, lemegyek a partra rózsaszín gránitkavicsot keresni. Aztán bemegyek Ajaccioba a kikötői parkolóba, keresek Netet. Néha szemerkél, de a fülledt meleg uralkodik. Besétálok a városba, találok is Wifis helyet, de nem műxik!!! A Netpont meg zárva. De jót sétáltam a város keleti részében is (ez sem szebb).  A hegyek felhőben, de elindulok Corte irányában. Kéne a tiszta ég, mert a hegyeket kell látnom!! A főútról letérek a Menyasszony fátyla (Cade du Voile de la Mariée) nevű vízesés kedvéért. A mellékúton mindenütt bekerített karámokban, de szabadon disznók röfögnek. A vízesés  néha látszik, máskor nem. Látszó állapotban felballagok és szerencsésen megnézem. Egy nagy placcon kora délután félreállok, mert a felhők nem engedik a hegyeket és szinte állnak! Terveket kovácsolok azt időjárás függvényében. Közben a konyak erősen fogy. Madárfüttyös éjszaka jön.

99. nap 2011. június 9.

Izgatottan nézem az eget, mázlim van! Meredeznek a csúcsok körülöttem. Indulok tovább a Col de Vizzavona 1163 m magas hágójáig. Itt egy túrát terveztem, időjárásfüggően a Monte d’Oro 2389 m magas hegy megmászásával. Gyönyörű vízeséssel kezdődik és igazából az Agnone patak völgyének a mászása jutott nekem, mert  a felhő nem ereszti a hegyet és 1500-nál visszafordultam. Mivel a napot erre szántam, visszafelé nyugisan végigjárom a szépséges helyeket és gyönyörködöm bennük. Aztán megyek tovább Cortéba. Útközben Eiffel hídját, a gyönyörű csipkés hegyeket és a hegyi falvakat csodálom. Cortéban több túrát is terveztem, ezért kempinget keresek. Este városnézés (elég lepukkant Corte) és korai durmolás következik.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás