RSS

Szardínia Costa Rei és Costa del Sud

2011. június 03.

Megjött a nyár és mivel van víz, sokat fürdünk.

87. nap 2011. május 28.

Ringatós szél volt az éjszaka a hegyen és jó hideg. De a nap felkelt az egyik hegy csúcsán. Fura felhők kavarognak, lencse, Zeppelin és UFO alakúak, fátyolosak. Megyünk vissza Fonniba, onnan Arbatax a cél és egy hegyi vonatozás. Gyönyörű a leereszkedés a hegyekből a tengerhez. Arbataxban  négynapos jet verseny van, a kikötőn kívül döngetnek a motorok minden kategóriában. Sajna a keskeny nyomtávú hegyi vasút csak júni 14-én indul, ezért „kénytelenek vagyunk” strandolni. Már kora délután lecövekelünk Porto Corallo mellett. Forró a homok, de remek a víz. Csigaháznak árnyék is akad. Szveti kifekszik, én úszom egyet és néhány szerelési munkát elvégzek. Utána újra a víz, búvárkodom és hullám nélkül kipróbálom a talált hasaló deszkát. Elbír. Szardíniaraj ugrál ki a vízből, olyan, mintha egy nagy marék ezüstpénzt dobnál a vízbe. Estefelé bringázunk a városkában, aztán lecsózunk, iszogatunk és beszélgetünk.

88. nap 2011. május 29.

Ismét gyönyörű hegyek és öblök jönnek és a Cosra Rei. Megkeressük a Cagliari környék legszebb strandját a Solanast. Az egész part gyönyörű! Hatalmas a hőség, forró a homok, Szveti sem bírja sokáig. Sekély tavak és flamingók közt közelítünk a fővároshoz. Kikötői parkolás és városséta jön. Hatalmas várban van a belváros, szép főtér, templomok, tornyok,  a bástya sétatérnek kiépítve. A római amfiteátrum zárva, csak kerítésen kívülről látjuk. Lucky utálja a városnézést, vonszolni kell, állandóan megáll és néz Szvetire.  Kikötői étteremben eszünk felejthető kaját. Későn megyünk tovább a flamingós tavak között a Costa del Süd felé. Sajna a víz és a partok növény kupacokkal telítettek, ezért halogatjuk a megállást, végül egy  Flamingós tónál éjszakázunk az út melletti parkolóban Nora romjai közelében.

89. nap 2011. május 30. Janka névnapja!

Tovább a Costa del Süd szikláin, innen már Északnak, hazafelé tartok. Később ellaposodik ismét a táj, közelítünk San Antioco szigetéhez. Sétálunk a városkában, szép templom a hegytetőn, árnyas sétány a belvárosban. Tovább a parton Portoscusoba, kajálunk, aztán Szveti ragaszkodik a fürdő kisúrolásához és a mosogatáshoz. Engedek az erőszaknak, én lógok a városkában. Találok szép strandot, de a kutya nem mehet be, ezért tovább megyünk. Ismét hegyek, gyönyörű szerpentinek, parafa ligetek. A szép búbos Monte Linas körül keringünk, ezt másnap is látjuk.  Buggeruig megyünk a Costa Verdén, szép strand, Szveti hajt a bőrrákra, én javítom a tönkrement páncélszekrényzárat, meg lámpákat cserélek és felrakom a Szardínia zászlót a Csigaházra. Közben legördül a melegben két hideg sör is. Utána bringázok kicsit jobbra-balra. Lecsózás a naplementében, iszogatjuk a Cannonau di Sardegnát.

90. nap 2011. május 31. Dóra születésnapja!!!

Visszamegyünk Guspini felé, aztán keresztül a síkságon Barumini felé. Itt van a legjelentősebb Nuraghe falu a 3500 éves Su Nuraxi. Egy nagy erődtorony körül kör alakú lakóházakkal, bennük tologatós malomkővel,  „parlamenttel”. Idegenvezetővel bejárjuk. Innen megint tengerpart felé megyünk a hegyek közt kis falukon keresztül, majd újra a síkság,  és Arborea után el is érjük a partot. Látszik északra Thárros világítótornya, délre pedig a Costa Verdéé. Jó nagy szélben ringatózva alszunk.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás