RSS

Szardínia Szvetivel és Luckyval

2011. június 03.

Egy napot csalinkáztam egyedül, aztán Szvetivel folytattuk.

82. nap 2011. május 23.

Reggel Katával elmegyünk bringaalkatrészekért, mert Liza túrára megy. Kis szerelés, aztán Réka elvisz Békásig, onnan HÉVezek a Batthyány térig. Bevásárolok egy kis utánpótlást, sárga paprikát, retket, Erős Pistát, ezeket nem lehet kapni Olaszországban. Utána kis nézelődés, viharfelhők gyülekeznek Bp fölött. Ilyen volt az egész hétvége is. Metró és autóbusz út a reptérig beszállás, indulás 18.35-kor Fiumichinoba. Felhős az ég, nem sokat látok, de leszálláskor megvillan Ostia és a naplementét is elkapom. Sötétben szállunk fel Alghero felé, így olvasgatok. Új könyvem Passuth László: Lagúnák. Nyugtalanul megyek a csigaházhoz, de érintetlen, minden rendben van. Pastissal ünneplem a megérkezést, aztán leszedem a kiteregetett ruhákat és nyugovóra térek.

83. nap 2011. május 24.

Hajnalban csomagokat dobálnak, mérges vagyok, mert repülőkre számítottam, de erre nem. Összeszedem magam, fizetek a parkolásért 22 €-t és indulok. Nyugat felé megyek a közeli Neptun barlanghoz. Szép az idő, gyönyörű a tengerpart. Lemegyek 600 lépcsőn függőleges sziklák közt a tengerszinti bejárathoz. Nem túl nagy cseppkőbarlang, de szép cseppkövek vannak. Búvárok a szikláknál, sirályok mindenütt. Totyogó fiókát is látok, anyja idegesen röpköd és visít fölöttem. Indulok Sassariba. Nem túl szép nagyváros, a legfőbb látványosság a barokk Duomo, meg egy szép forráskút korabeli mosodával. Tovább Olbia felé, útközben a leginkább hirdetett Trinita di Saccargo román kori templom fehér- fekete csíkos homlokzata tűnik fel. Aztán egy széles völgy jön, a Monte Limbara csipkés hegyeivel a háttérben. Olbia öblének végén találok szép szálláshelyet. Szemben világítótorony, jövő-menő hajók és száguldozó motorcsónakok. Pancsolás a sekély tengerben, aztán csendes éjszaka.

84. nap 2011. május 25. Szveti érkezése

Napfelkelte világítótoronnyal, felhőtlen ég, megyek a reptérre. Szvetié az első leszálló gép, jön Lucky-val harmadik utastársunkkal. Egy kávé mellett megbeszéljük a napi tervet, és némi parkoló elhagyási zűr után északnak fordulunk a Costa Smeraldára. Szveti kérdezősködése után találunk boltot és egy szép öblöt Capriccoli közelében, aminek a parkolója éjszakára is megfelelő. Kajálunk és kifekszünk a homokra. A kiskutya is élvezi a tengert, halakat kerget, de a sós víz még nincsen ínyére. Nekem ez az első nagyobb dózis napsütés, megérkezett a nyár. A vízhőmérséklet még a helyieknek nem jó, de mi már hosszabb úszást is megkockáztatunk. Estére jelentősen barnulunk, sörözünk egy kalóz étteremben, beszélgetünk egy 74 éves némettel, akinek van itt háza és sokat tud a partvidék építészeti szokásairól is. A Csigaházban kajálunk és sokat dumálunk (főleg Szveti) mindenféle fiatalkori élményünkről. Kellemes éjszaka van.

85. nap 2011. május 26.

Kellemes meleg a reggel, Szveti folytatja a napozást, én elmegyek bringázni Porto Cervoig (kb 20 km). Valóban ez a gazdagok partvidéke, gyönyörű nyaralók, tájba simuló építészeti megoldások, a kikötőben nagy vitorlás és motoros hajók. Visszatérés után én is úszom, előveszem a búvárszemüveget, de néhány kishalon és tengeri uborkákon kívül mást nem látok. Indulunk a keleti parton dél felé. Több helyen megállunk, egyszer fürdünk is, gyönyörködünk a hegyekben és a tengerben. Cala Liberottoban találunk parti szállást és egy hideg sör és pizza után nagyot fürdünk. Újra beszélgetés, evés-ivás, fogy a sör, bor és a Pastis is kiürül.

86. nap 2011. május 27.

Szveti szerint berúgtam este, ezért nem ébresztett fel napkeltére. Indulunk Orosei, Dorgali felé. Végigmegyünk egy gyönyörű völgy mellett a hegyoldalban Gemma Silina 1017 m-es hágójáig, de nem találjuk meg a Gruppa szurdokot a Flumineddo folyón. Visszajövünk, megtaláljuk a leágazást, de nem merek lemenni rajta a Csigaházza. Keressük a másik bejáratot Dorgali után, de nincsen meg. Az elmaradt túra miatt előrehozzuk másnapi tervünket a Monti del Mármora 1834 méteres megmászását. Autós városnézés Nuoróban, kis séta Fonniban, ahol szép falfestmények ékesítik a házakat (Szardínia legmagasabban fekvő települése). Aztán a Csigaház felvisz bennünket 1570 m-re a síterep aljáig. Innen egy 5 km-es séta Szardínia legmagasabb pontja. Szép a kilátás, bár kissé párás az idő. Tehenek és disznók szabadon legelnek, gyíkok szaladgálnak. A tehenek uralják a parkolót, ezért kicsit odébb megyünk éjszakai szállásra. Feltámad a szél és lehűl a levegő is. Éjszakára jól betakaródzunk és ringat minket a Csigaház.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás