RSS

Lazio

2011. május 11.

Éljenek az Etruszkok!

66. nap 2011. május 7.

Korán indulok a parton, először Sperlongában állok meg. Itt van Tibérius barlangja, meg múzeum is, de még nincsen nyitva. Helyette sétálok egyet a városkában. Terracina a következő megálló, minden második utcában van valami feltárt római emlék. A román templom a római templom alapján áll és a lépcsője az eredeti. Froscinone is hegyen van, felcaplatok, de nem okoz nagyobb gyönyörűséget. Alatri azonban elképesztett. Itt egy Etruszk akropolisz áll meglehetősen jó állapotban ciklop (vagy Küklopsz) falakkal hatalmas kövekből rakva ie. 7. századtól. A városka is kedves, keresek nyugis helyet éjszakára (a temető parkolója :o) szép panorámával a völgyre) és visszaballagok, mert választási bulira készülődnek. Naplemente az akropoliszról, lófra az utcákon, tereken. De sajna csak pengetgetnek a színpadon, úgyhogy nem várom ki a buli csúcspontját.

67. nap 2011. május 8.

Ez nem, igaz!!! Vasárnap 4.30-kor jön a kukás kocsi és kiüríti a szemetet!!!! Azért még visszaalszom. Anagniba megyek tovább, itt is kéne etruszk emlékeknek lenni, de helyette gyönyörű középkori paloták (pápák építették az ellátmányukból) dominálnak és egy románkori templom különálló harangtoronnyal. Korzózok, kávézok a főutcán, esküvő is van fehér limuzinnal, alig fér be a korzóra. Széles völgyeken akác- és bodzavirágzásban megyek  tovább Palestrinába. Itt is hegytetőre lépcsőzök, ott van a Barbarini palota, mely egy Fortuna szentély romjait takargatja múzeumnak berendezve. Maga a szentély maradványa is elképesztő építmény és remek a múzeum is. A csúcs egy mozaik a Nílus áradásáról. Maga a téma mozgalmas ábrázolása is remek, hát még a 4-5 mm-es kövekből kirakva. A városka is szép, lépten-nyomon római emlékekkel. Készülődik a fúvószenekar is, ezért megfürdök, vacsorázom, viszem a netbookot és visszamegyek. Sem a fúvósokat, sem netet nem találok. A parkolóban viszont röhögős forgalom van. Hogy tudnak egyesek röhögni…..! :o)

68. nap 2011. május 9.

Itt már látom, hogy valóban minden út Rómába vezet, de én nem megyek oda (majd valamikor lesz egy Észak-Olaszország túrám Róma végponttal, vagy talán Nápollyal), hanem Grottaferrataba, amit elfoglaltak a sátras árusok. A belvárost körbefogó összes utcát ellepték. Minden van! Fent középkori vár, benne 1004-ben épült román templom, ma görög katolikusok használják. Egy textiltervező érdekes tárlatát is megnézem. Keresgélek utazási irodát a kompjegyeim miatt, de a szép rendőrlány sem ismer ilyet a városban. Két szép krátertó a következő látványosság Albano mellett. Megkerülöm őket és megyek tovább az elkerülő autópályán Ostia Anticába, ami ma zárva van, de a net és a kompjegy miatt ledekkolok. Ostia Lido főutcáján meglepő módon találok parkolót, így gyalog kisétálok a tengerhez hosszú szállodasor közepén. Homokos part, jellegtelen szállodák parkolóhelyek ezerszám végig a parton. Egy Mekiben próbálok netezni,de nem bírok megbirkózni a regisztrálással, pedig két szabad wifi is van. Viszont először eszem egy kedvemre való Mekikaját. Pármai sonkás hamburger valami kellemes öntettel. Utazási irodát találok és meg is rendelem a hajójegyemet Livornóból Bastiába május 12-én és vissza június 14-én 142 €-ért. Zsó, megint Korzikán leszek a szülinapodon. De most majd remélem fel tudlak hívni! :o) Utána sétálok egyet a Lidon, majd végigautózom a parton és a legvégén leállok éjszakára. Teszek- veszek, tervezem az utat Livornóba, 22.30-kor lefekvéshez készülök, mikor durva dieselhang áll le mellettem. Azt hittem, hogy egy másik lakóautó kedvet kapott, de nem, hanem egy mozgó kocsma, sebesen rakják ki az asztalokat, székeket és nyitnak. Már vendég is van, úgyhogy szedem a sátorfámat és továbbállok az idejövet kinézett mellékutcába.

69. nap 2011. május 10.

Indulok Ostia Anticába, ott irkáltam az előzőeket. 10 körül indulok az ásatáshoz és délután 3-ig bent lófrálok. Nagyon élveztem az antik élet ilyen tömény megmutatását. Ez egy komplett város (mint Pompei), és azért maradt meg ilyen épen, mert a Tiberisz feltöltötte. Minden van! Színház, fürdők, laktanyák, lakóházak, kocsmák, templomok, temető, fórum, kapitólium városfalak, kapuk, kikötő, stb. Már alig vánszorgok, de mindig megpillantok valamit, amit nem láttam. Utána vissza a Csigaházhoz és gyors kaja után indulok Cerveteribe, ahol egy etruszk nekropolisz vár. Útközben mellémér egy autó és egy hindu kinézetű pasi kimutat egy igazolványt és integet, hogy kövessem őket. Nemsokára félreállunk és mondja angolul, hogy lengyel kokaindílereket keresnek, mutassam az útlevelemet. A személyit adom oda, megszagolja, de az adatokkal nem törődik. Bejön a kocsiba és kutat az asztal körül, többször kérdezi az úti pénzemet, megnézi a páncélszekrényt, aztán elnézést kér és sietősen távozik. Ha belegondolok, egy hamis igazolvánnyal akár tolvaj is lehetett volna, én meg beeresztettem. Elgondolkodtató. Az etruszk nekropolisz is megdöbbentő élmény. Több száz sír van kifaragva a sziklából úgy, hogy a sírkamrákat kivájták  és a dombok közti és a belső kövekből emelték rá a dombot. Van kerek, négyszögletes síremlék, egy- és többszobásak. Egy dombba több irányból is be van vésve sírkamra. 6 van mire végigjárom, még kéne mennem 100 km-t. Civitavecchia után elvétem az utat, ráfutok a római autópályára, közben lemegy a nap, így a városban egy nagy parkolóban félreállok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás