RSS

Szicília Szabiékkal 2.

2011. április 27.

Jó a társaság!

51. nap 2011. április 22. Nagypéntek

Reggeli gyönyörködés Izola Bellában, aztán reggeli után indulunk Cataniába. Óriási a forgalom, lépésben haladunk a belváros felé és reménytelennek látszik a parkolás, mikor találunk egy helyet a vasút árkádjai alatt. Beballagunk a belvárosba, és lófrálunk a látnivalók közt. Nagy város, nagy látnivalók, templomok, paloták, sétálóutcák, árusok. Tüntetők is vannak, tojással dobálják az előljáróság kapuját. A rendőrség készültségben figyel. Megyünk a sugárutakon, aztán a Lombard várhoz, majd a piacra 100 m-re a főtértől. Autópályán megyünk tovább Siracusába. A görög színházat Szabiék nézik, én már láttam, addig írok a kocsiban és várom a betörőmet. Kikötőnél akarunk aludni a fizetős parkolóban, de hárman sem tudunk úrrá lenni a kétféle jegykiadó automatán, Segítséget kérünk, de a tanács egy másik parkoló, lakóautós hely. Kicsit messzebb van, de ott maradunk és gyalog megyünk a városi látnivalók után. Nagypéntek lévén a körmenettel és kísérő zenekarával is összefutunk. A főteret már kivilágítva látjuk. Így is gyönyörű. Éttermet keresünk a tengerparton és magyarul szólít minket az egyik tulajdonosnője. Brassói szőkeség, már évek óta itt él és szicíliai ételeket kínál. Nála kajálunk elégedetten. Utána séta vissza és fáradt alvás.

52. nap 2011. április 23. szombat

Teljes lakóautó ellátás van, zuhanyozunk, feltöltjük a vizet és indulunk Ennába. Estére A reptér közelében kell lennünk, ezért autópályán döngetünk. Enna előtt kiállok egy parkolóba, mert gyönyörködnöm kell a hegtetőn lévő városban. De előbb még elmegyünk a Pergusa tóhoz, ami nagy csalódás. Közben izgulok, hogyan fogok fölmenni a városba. Jó az út, de elvétek egy ráhajtást, ezért bemegyek a meredek utak közé. Vissza kell fordulni, és leparkolok. Gyalogolunk egyet és felmegyünk a hegytetőre a Lombard várhoz. Csodás körpanoráma nyílik a vártoronyból és a szemben lévő sziklákról.  A város is szép, de nincsen szerencsénk, tegnap volt a csuklyás körmenet, ma nincsen semmi húsvéti esemény. Ezért bevásárolunk és autópályán indulunk Terrasinibe, ahol utolsó közös éjszakánkat töltjük. Szinte végig lábakon fut az út a völgyek vonalát követve. Lakott hely alig van, csak leágazások. Minden továbbra is zöld és illatos. Sötétben érkezünk és egyből egy kikötői éttermet keresünk, hétfőn még zárva volt. Búcsúvacsoránkat helyi vörösborral öblögetjük. A parkolóban nagy buli van. Fiatalok bömböltetik a zenét kocsiból, de hamar elhúznak bulikba. Csomagolás közben még borozgatunk, aztán alszunk.

53. nap 2011. április 24. Húsvét vasárnap

Hüdekorán kelünk. Gyorsan indulunk, 6 előtt a reptéren vagyunk. Búcsúzkodunk és Szabiék indulnak haza. Én kihasználom a hajnali csöndes forgalmat és áthajtok Palermón. Egy autópálya parkolóban alszom még két órát, aztán megyek Cefaluba. Reménykedem még valami húsvéti eseményben, ezért szállást keresek, aztán  először eszem, mosogatok, rakodok, és kora délután megyek a városba. Kis város nagy turistaforgalommal és ehhez igazodó étterem és ajándékbolt mennyiséggel. A híres román Duomo valóban gyönyörű és a város is szép. Felmászom a város fölötti hegyre, minden korszak használta erődként, így többféle építmény is van rajta. Feljárat azonban csak egy, ez várfalakkal védve. A többi oldalon függőleges szikla. A kilátás gyönyörű a városra és a távolabbi hegyekre is. A tengeren feldereng a Lipari szigetek meredek kúpjai. Lófrálok az ünnepi forgalomban. Nagy vásárt is rendeznek, oda is benéztem. Tengeri fürdést terveztem, de beborult és lehűlt az idő, mire visszaértem a Csigaházhoz,így maradt az otthoni zuhanyozás.  Aztán vacsi, írás és lefekvés. Éjfél körül dörömbölnek és kint kék fény villog. Első kiűzetésem a paradicsomból megtörtént, a strandon nem szabad aludni. Álmosan rakodok és indulok vissza az autópálya felé, közben félreállok egy parkolónál és tovább alszom. Éjjel ismét jégeső veri és hatalmas széllökések löködika Csigaházat. Pocsék éjszaka.

54.nap 2011. április 25. Locsolós hétfő

Reggel minden felhős és a szél is megmaradt. Elindulok Catania felé (Piazza Armerina a cél), de olyan nagy széllökések jönnek, hogy rövidesen félreállok egy benzinkútnál. Olvasok, szunyókálok, aztán tovább megyek. Az autópálya a völgy vonalát követi, így a szél szabadon tombol. Szorítom a kormányt, de gyorsan belefáradok és félreállok egy parkolóban. Nincsen semmi szolgáltatás, ezért nem forgalmas. Megint olvasok, szunyókálok, várom a szél csökkenését, de nem teszi. Úgy döntök, hogy itthon maradok éjjelre is. Rendezkedek a ház körül, főzök, olvasok, írok. Befut öt lakóautó, körbeállnak szekérvárként, a férfiak kipakolják a grillezőket és próbálnak begyújtani a viharban. Nagyokat röhögök rajtuk, ide-oda teszik a grillezőt, végül megoldják a szekérváron belül, mert kis idő múlva már kajaszag van. Később előkerül 10-15 gyerek is, szaladgálnak a parkolóban, úgy látszik ez volt a húsvéti kirándulás.

A szél nem csökken, vacsora után nézek egy DVD-t is.

Szabi éppen tegnapelőtt kérdezte, hogy mit csinálok, ha pocsék az idő – hát ezeket.

55. nap 2011. április 26.

Ma nem sok jó történt – ilyen is van! Reggel hideg van, kicsit fűtök. Fogmosás közben bekattan a derekam. Hiába mondom neki, hogy EZT NEEEEE! Nem nagyon, csak annyira, hogy karót nyelve kell mozogni. Felhők jönnek, mennek, a szél alább hagyott, később elered az eső is és egész nap hol esik, hol felszárad a szélben és a fátyolos napsütésben. Nincsen kedvem indulni. Lefekszem olvasni és egyengetni a derekamat. Ez segít, de mégis úgy határozok, hogy még egy napot itt töltök. Olvasok, most már az anyósülésen is (ez a legkényelmesebb beforgatva az asztal felé) írok a májusi 45. érettségi találkozóra, meg másokat is. Kiolvasom az Úton-t, Dóra könyve következik: Schäfer Erzsébet Egyszer volt.

 

56. napon küldöm ezeket. visszamentem Ennába, javult a derekam, leadtam a mosást és most kerülök egyet, mert csak holnap lesz készen.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás