RSS

Szicília Szabiékkal

2011. április 27.

Megérkeztek a hazaiak, hoztak pálinkát, kolbászt, üdvözleteket.

47. nap 2011. április 18.

Ma 17.15-kor  jönnek Szabiék, ezért szálláskeresésre indulok a reptér közelében, hogy este ne kelljen keresgélni. A negyedik hely ideálisnak látszik, strand parkoló Terrasini határában. Rögzítem Andreának, aztán nézem a térképet, hogy Palermóban hova menjek mosni. Közben 11 óra lesz, igazából nincs kedvem a mosás miatt beküszködni meg vissza a nagy városba. Nézem a ruhatáramat, van elég cuccom még 10 napra, úgyhogy maradok a strandon, sétálok a parton és a városban, napozom, takarítok, rendezkedek, mosogatok, zuhanyozok, körmöt vágok, újra napozom. Ezzel el is telik a délután, indulok a reptérre. Szabiékkal visszamegyünk a strandra, érkezési pálinka (köszönet Lincsinek és Miqnak), beszélgetés, aztán keresünk egy éttermet, vacsora, bor, séta a városban, aztán nyugovóra térünk.

48.nap 2011. április 19.

Hárman lassabban kelünk, reggelizünk, aztán megyünk vásárolni. Először Monreáléba készülünk, de úgy beállt a forgalom, hogy mégis Palermóban kezdünk. Elég jó helyen találunk parkolóhelyet, ahonnan gyalog indulunk a Quatro Cantihiz (ez a város közepe), onnan a katedrálishoz, majd a Porta Nuovo és a Normann palota. Itt van egy gyönyörű mozaikokkal díszített kápolna. A mozaikok tömegén bibliai jelenetek, a „szegények bibliája”. Tátott szájjal csodáljuk a mozaikokat. Aztán elindulunk a kikötő felé, szép paloták, templomok és szűk utcák váltogatják egymást. Piacot is találunk üvöltöző árusokkal és rengeteg áruval. A kikötőben 10 emeletes utasszállító készülődik indulásra. Eltelt az idő, megyünk vissza a Csigaházhoz és fel Monreáléba. Az út most is tele van, Szabiék ismerkednek az olasz vezetési szokásokkal – minden szabályt át kell hágni. Megérkezünk a hegytetőre, nagyon szűkek az utcák és alacsonyak az erkélyek. Megtelt, nincsen parkolóhely, így legurulok másfél km-t a templomtól. Gyalog ballagunk föl, de megéri, mert itt tán még a délelőttinél is szebb mozaikok fogadnak, + a csodálatos kerengő is. Egész nap nem ettünk, itt meg még nem nyitott ki a kocsma. Indulunk szállást keresni, a tengerparton Soluntóig megyünk. Szép kilátás egy tengerből kilógó sziklatömbre. Fáradtak vagyunk, van pár km a lábunkban, így a mohó ebéd-vacsora után hamar aluszkálunk.

49. nap 2011. április 20.

Nem volt a tervben, de ha már itt vagyunk megnézzük a hegytetőn az ásatásokat, pun, görög és római romokkal. Utána indulunk a sziget belsejébe Petrália Sopranaba, először autópályán, majd szerpentineken. Szabiék hüledeznek a táj szépségén, a növényzeten az illatokon, a szűk utcás kisvárosokon. Ennyire bent még én sem jártam, nekem is nagyon tetszik. Valóban minden illatos, virágzik, zölden buja. A városka egy hegytetőn van, persze nem tudok Csigaházzal felmenni. Megint trappolunk másfél km-t meredeken egy köves úton. Fent a szépséges panorámában és a városka egyszerű, de harmonikus képében gyönyörködünk. Itt alig van turista, így a kocsmában remek specialitásokat eszünk. Antipasti hatféle sült zöldséggel, gombákkal, sajtokkal, kolbásszal, aztán a főétel grilltál birkahús, disznósült, szalonna, kolbász krumplival. Remek zamatok mindenben. Eltérünk a tervtől, nem Cataniába, hanem az Etna felé indulunk. Tovább hegyen-völgyön, hegyoldalakról lógó városokon keresztül. Sötétedéskor Regalbuto előtt egy leágazásnál találunk egy nyugisabb helyet. Körbenézünk és felfedezzük a párás távolban az Etnát. Pont kelet felé, reggel majd onnan kel fel a nap. Két kutya őriz bennünket, mindenkit megugatnak.

50. nap 2011. április 21.

Valóban az Etna mögül kel a nap, Szabiék az ágyból, én a két kutya társaságában gyönyörködünk benne. Hideg van, kicsit fűtök, aztán indulunk az Etnára. Ahogy közeledünk, egyre több vulkáni jel van, főleg a lávafolyamok válnak felismerhetőbbé és különböző kopárságúvá. Aztán megszűnnek az egyenes útszakaszok és permanens szerpentinezésben jutunk fel 1600 m-ig az utolsó normál autó számára is elérhető Rifuggio Sapienzához. Lefelé párás, felfelé szerencsére kristálytiszta az idő. A sílifttel megyünk 2644 m-ig és a terepjárók számára épített szerpentinen és a havon felváltva továbbmegyünk a gerincig. Zacskón csúszunk, hógolyózunk és nézünk a mellettünk lévő két pipáló kráter felé.

Taormina felé egy másik szerpentinen indulunk lefelé. Útközben nagybevásárlást csinálunk, mert nem tudjuk, hogy lesznek nyitva a boltok az ünnepek alatt. Taorminában bénázok, mert nem szívesen látott vendég a Csigaház. Végül találunk egy fizetős lakóautó parkolót Izola Bella fölött. Drótkötélpálya van közelünkben, azzal megyünk föl a városba, ahol nagy tömeg lófrál a főutcán. Arra gondolunk, mi lehet itt nyáron. A görög színház felé menet találunk egy narancsfát, amelyik virágzik, de az érett narancs is rajta van. A színházban átszellemülünk, noha a délutáni fények az Etna felől érkeznek és nem látjuk azokat a színeket, amit Csontváry láthatott reggel tájt. Bejárjuk a színházat, majd a várost is. Egy gyönyörű parkban fejezzük be csodás lefelé kilátással és gyönyörű növényekkel. Van pl egy rozmaring sövény és virágzik az akác is (ez mindig Dóra születését idézi számomra) ennek megfelelőek az illatok is. Virágos Szicília. Lefelé lépcsőn megyünk, kimegyünk a szigetnél a kavicsos tengerpartra. Szabi lábat áztat és kavicsokat gyűjt. Este mulatozás következik a Csigaház mellett, majd kellemes szunyókálás.

 

Itt a Húsvét, kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. ápr. 28. 15:50

Dóra

puszi neked az akácokért Papóca :)

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás