RSS

Zsófival 2.

2011. április 02.

Bebújtunk az ismeretlen vidék hegyei közé.

27.nap 2011. március 29.

Part mellett haladunk még a Grotte Zinzulusáig. Tengerről, nagy leszakadt öbölből nyíló kis cseppkőbarlang, a hullámok csapkodják az oda vezető utat. Utána elhagyjuk az Adriát, átvágunk a csizmasarkon Gallipoli felé. Bejárjuk a szigetre épült városkát nem különösebben szép házakkal, de hangulatos utcákkal. Halászok érkezését, meg a sirályokat figyeljük. Ennénk egy pizzát, de nincsen a pizzériában. Rászánjuk magunkat egy tésztára tenger gyümölcseivel, meg krumplinudlira paradicsommal és parmezánnal. Kávéhoz meg nincsen tej. Előszezon (vagy még az sem) szieszta idején.  :o(

A tarantói öböl mentén megyünk Taranto felé. Sziklás-homokos tengerpartok váltják egymást a kihalt üdülővárosok közt, látótávolságban mindig van egy torre. Nagy zápor kerekedik. Látszik, hogy nincsenek szokva az esőhöz, mert a víz az úton gyűlik össze. Egy dűnés parkolóban állunk meg, már nem esik, ezért elindulunk dűnetúrára. Mire visszaérünk, újra csöpög. Vacsora közben megjön a hír Dórától, május 21-én esküvő, úgyhogy Szardíniáról, vagy Korzikáról repülök haza pár napra. Itt alszunk.

28. nap 2011. március 30.

Megyünk Tarantoba, átverekedjük magunkat az elővárosokon, meglepő módon az óváros szigetén ingyen parkolás. A város viszont koszos, ronda, semmi öröm. :o(  Keresünk egy NET pontot, próbálunk olcsó repülőjegyet találni az esküvőre, de csak átszállással, olaszul találunk, nem merjük megrendelni. Segítséget kérek utazási irodás barátomtól.

Menekülünk a ronda városból, a part mentén az öbölben Metepontiumot keressük görög emlékei miatt. Sajnos az ásatási terület nagy része sárral van elöntve, az egész zárva van. Észak felé indulunk a hegyek közé,  Matera a célpont. Két hatalmas szakadékos völgy sziklába vájt és a barlang elé épített házakkal. Már kevés házban laknak, 1952-ben áttelepítették a lakókat panelba. Egy barlang be van rendezve hagyományosan istállóval, szövőszékkel, bútorokkal, eszközökkel, esővíz ciszternával, stb. Igen érdekes látvány a városrész még csöpörgő esőben is. Találunk jó alvóhelyet, itt alszunk.

29. nap 2011. március 31.

Napsütéses reggel, kis sétát teszünk, pár utcával odébb végretér a város és meredek hegyoldal van alattunk teraszosan megművelve. Melfit célozzuk meg, útközben egy tó mellett megyünk el, nagyot sétálunk, hogy elérjük a vizet – nem sikerül. Sok hegy közt kanyargós szerpentineken megyünk fel a hegytetőkön épült városkákhoz. Grassano egy nagyobbacska, sétálunk egyet, legmagasabb pontján egy templom, az olvasva fel-alá sétáló pap látva érdeklődésünket kedvesen beenged minket. Melfi előtt kitérünk a Montucchioi tavakhoz remélve, hogy tehetünk egy erdei sétát jelzett turistautakon. Csalódunk, a két tengerszemet megkerülő betonutat kivéve nincsen turistaút, térkép, de még parkoló is alig. Körbesétáljuk a kisebbik tavat, közben felballagunk egy hófehér kolostorhoz. A szép a kilátás és madárcsicsergés a jutalmunk. Úgy döntünk, hogy itt alszunk, Zsófi vállalja a finom vacsora elkészítését, tonhalas tészta parmezánnal. Éjjel is csivitelnek a madarak, de annyira, hogy az alvásban is zavarnak.

30. nap 2011. április 1.

Reggel Melfibe megyünk, hatalmas középkori vár, nagy múzeummal, rengeteg görög, etruszk és római használati tárggyal az ásatásokból. A város tipikus „hegytető város”, egyszer csak vége a házaknak és meredek hegyoldal jön. Körbekerítve várfallal. Innen Venosába megyünk, római ásatásáról és középkori romos kolostoráról írnak róla a könyvek. Sajna ezeket csak kívülről látjuk, mert zárva van nem tudni miért. Indulunk vissza az Adria partra, útba ejtjük Castel del Montét, én már jártam itt, ezért Zsó csak körbejárja a várat. Traniban érjük el a tengert, az egyik kedvenc alvóhelyemen parkolunk. Bemegyünk a katedrálisba, ami nekem kimaradt. Monumentális, de egyszerű templom nagy altemplommal. A kikötőben pizzázunk, aztán séta a városban. Megyünk tovább Biscégliebe, itt még én sem jártam, de csak a várfalakat nézzük meg a kikötő fölött, meg a katedrálist, de ott éppen mise van.  Kifelé hatalmas főtéren araszolunk át, a helyiek péntek esti kiözönlést tartanak. Megyünk Giovinazzoba, kedvenc városkámba. A tenger melletti téren parkolunk és sétálunk egyet. Az óváros és a kikötő most is csöndes, de a főtéren itt is sokan sétálnak. Visszatérve a Csigaházhoz, tengerparti helyet keresünk, ahol jól hallatszanak a hullámok. Kicsit nézzük a vizet a lámpafényben, érdekes formákban bújnak elő a habos hullámok a sötét tenger felől.

Altató hullámverésben fekszünk, de a helyiek a zsákutca ellenére még sokáig mászkálnak körülöttünk.

31. nap 2011. április 2.      NAPFELKELTE!!!!     És Áron névnapja!

És sajnos Zsófi hazautazási napja.   :o(   Jó volt vele bóklászni idelent délen!

Felhők nélkül emelkedik ki a tengerből a nap, Zsófit lezavarom az ágyból és megyünk ki napnézőbe.  Szép vörös, megvilágítja a mögöttünk lévő falakat és fönt a városka vajsárga kőházait. Kellemes az idő is a nézelődéshez. A sportolók, kutyások és horgászok már fent vannak velünk együtt.

Zsófi sétálni és vásárolni indul, én irkálok.

Reggeli után még egy kis hullámnézés, aztán irány a reptér, búcsú, elválás.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2011. ápr. 03. 10:47

Zsófia

Konichi wa (=hello) Konicsi Bá!
Képzeld márciusban elrepültem a Ferihegyi reptérről és áprilisban a Liszt Ferenc reptérre érkeztem! Változik a világ! De te csak kattingass tovább. Buen Camino.

2011. ápr. 02. 23:12

szasszon

Nagyon , nagyon jók a fotók!És a beszámolót is élvezem,nagyon!
Mindig türelmetlenül várom a következőt!Igyekezz!

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás