RSS

Tél az Adria partján

2011. március 08.

Azt hittem, hogy lejövök a tavaszba, de magammal hoztam a telet.

1. nap, 2011. március 3.

Bár 28-án hétfőn akartam indulni, de elhúzódott a csomagolás, így csak március 3-án indultam el. Két problémám is akadt, eltörött az egyik bringa rögzítőm (azóta sem tudtam pótolni) és befagyott a vízrendszerem, de ez kiolvadás után jól működik. Úgy terveztem, hogy gyorsan megyek, amíg tavaszt nem találok. Ez nemigen jött be, mert pl. San Marinoban 30 centis hó volt. De persze igyekeztem első nap minél délebbre menni. Maribor után Slovenske Konjicében aludtam egy Spár parkolóban. Hideg volt, így fűtöttem, meg jól betakarództam.

2. nap, 2011. március 4.

- 5 fokra ébredtem, ezért befűtöttem a kávéhoz. Szép zúzmarás a környék. Ljubljanában sem kaptam bringarögzítőt, ezért Triesztet céloztam meg. Postojna felé jó kis szerpentineket találtam, de jó volt az út, nem kellett autópályára mennem. (Az első tengelyen nyári, a hátsón téli gumik vannak és viszek magammal két nyárit is). Utolsó „olcsó” tankolás Szlovéniában 1,237 €-ért, a digók meg már 1,40 körül kínálják!!!! Gyönyörű volt a hegyről leereszkedés Triesztbe, szép napsütés és + hőmérséklet!! Tengerparti séta után igyekeztem tovább. Nem nagyon sikerült az igyekezet, mert innen Chioggiáig kb 200 km-t mentem 50-es sebességkorlátozással nyílegyenes utakon. Valahol a Pó deltában megálltam éjszakára.

3. nap, 2011. március 5. szombat

Reggel már +2 fok volt. Ez is bazi vízszintes vidék, tavak, mocsarak, folyók, csatornák váltogatják egymást. Madárparadicsom! Az Adria partján mentem Ravennáig. A tengerpart is, Ravenna is kihalt, alig lézengenek emberek. Ravennát gyalog végignéztem, ismét elájultam a mozaikok szépségén, színorgiáján. Egy kihalt tengerparton aludtam.

4. nap, 2011. március 6. vasárnap

További melegedés, 3,2 fok! Egy ködös napfelkelte is összejött.

Felmentem az Appeninek felé Faenzába, ami a kerámiájáról híres. Tán innen származik a fajansz név? Nem túl szép város, viszont nagy. Rimini felé megálltam Forliban. Ez már szebb és népesebb is, mert a napsütés kicsalogatta a főtérre a vasárnapi korzózókat. Az arabok is sütkéreztek. Néhány napja nagy hóesés lehetett erre, mert mindenütt hókupacok vannak, rengeteg letört faág és összetört autók. Rimini viszont megtelt. Mi lehet itt nyáron? Rámjött a tömegiszony és gondoltam, hogy felmegyek San Marinó alá szállást keresni és reggel gyalog felballagok a hegyre. Hát nem találtam megfelelő helyet, úgyhogy köröztem egyet a városban, kerülgettem a hókupacokat (kb 30 cm hó volt), elájultam a parkolási díjakon és megtankoltam relatíve olcsó gázolajjal. A hideg miatt nem volt kedvem  fent aludni, így elhalasztottam San Maríno megtekintését. Visszagurultam a tengerpartra Cattololicába és ott is szunyáltam egy csendes utcában.

5. nap, 2011. március 7. hétfő

Már 5 fok van reggel és a kocsi sem hűlt le annyira. Pesaróba indultam, kimentem a tengerpartra, óriási szél és hullámzás volt. Végigjártam a várost – ez is felejthető – és utána felmentem Urbinóba. No, ez nagy durranás volt. Minden téglából épült, még az utcakő is. A homlokzatokon azért előfordult a fehér márvány is. Hatalmas házak a hegyes terep miatt egyik oldala 4 emeletes, a másik meg egetverő. Két hegyre épült, ennek megfelelően meredek utcák és magas házak voltak. Andrea többször el is veszítette a műholdjait. Innen Fanoba mentem. Kellemes séta és baromira bebugyolált emberek, pedig itt már 10 fok körül van. Egész vikingnek (vagy skótnak) érzem magam közöttük. Találtam egy jó parkolót, ahol most ezt leírom. Igaz, közel van a vasút, ezért lesz zaj éjszaka.

Wifit viszont nem találok sehol, jobban kell igyekezzek, ha rövidesen el akarom ezt küldeni.

Itt történt

Hozzászólások

2011. márc. 11. 14:14

Aigner Szilárd

Tisztelt Révay úr! Régóta nem hallottunk magáról, itt egy egész meteorológus csapat várja a maga híreit. Eddig esőről írt, most a hidegről. Pillanatnyilag az a helyzet, hogy csak az Egyenlítőnél van meleg és ott lehet biciklirögzítőt is kapni, Felső Voltában, ami most Burkina Faso. Ja és még meleg van itt nálunk a szaunában is, miért nem vitt azt is magával, lehet kapni un. traveller változatot is a MOMA-ban, leértékelve pedig a lidliben.
Vigyázzon a cunami miatt, húzódjon be a kontinensre!
Üdvözli:
Aigner Szilárd

2011. márc. 09. 10:06

faragomiq

Szia ! Hát itt is rohadt lassan jön a tavasz. Tegnap Szabival elmentünk a Lisztbe egy lakossági fórumra. Jövő év elején 1,4 milliárd pályázati összegből megkezdik a Várkerület felújítását. Ez a nagy összeg persze egy komoly változtatáshoz kevés. ( talán jobb is ) Így csak az úttestet toldják-foldják.
Amíg Jancsikának foltozgatjuk a nadrágját, addig nem kap újat, mondja a német. Kár hogy nincs egy átgondolt városfejlesztési elképzelés, aminek lépéseit jelentenék a most szétforgácsolódó pénzek. Bele is fáradtunk a közepén és átmentünk büdösödni a Cézárba. Itt legalább biztosra mehetsz. A savankás kékfrankos a hideg füstben ISO 9001 garantált. Szokás szerint felhívtuk Gáborkát. Korházban van. A 140kilót nem bírta a szive. Ma hazaengedik. Gondolom nem azért mert meggyógyult. Dudást is hívtuk, aki szokás szerint nem vette fel. Irány dél. Szia.

2011. márc. 08. 23:49

Ildikó

Szia Réce! Nem is olyan baj, hogy amerre jársz, ott sincs még meleg tavasz. A hirtelen klimaváltás árt az egészségnek. Takarózz be jól melegen és aludj jól! Jóéccakát! 03. 08. 23.49

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás