RSS

Kelet-Franciaország

2010. szeptember 17.

Gyorsított tempóban haladok hazafelé,de azért néha körülnézek.

103. nap szeptember 10.

Zsófira és Gerire gondolok, ma indulnak Balaton körüli bringatúrára! Hajrá!!!

Megyek tovább D-K felé a vérzivataros tájon. Mindenütt hősi temetők, a háborúkra emlékeztető szobrok, még a turista információk közt is ez az első téma. Buszkörutakat szerveznek a csata helyszínekre, az emlékhelyeken füzetekben vannak a halottak névsor szerint. A Meuse völgye dimbes-dombos, inkább hullámos. A folyónak van szabályozott ága a hajózáshoz és mellette fut a szabad ág is.

Egy áruház parkolóban Meki Wifit találok, mindent megírok és elküldök. Szépen el is megy az idő. Sedanban valami nagy mezőgazdasági vásár van, hatalmas sátrakban állatok almolva, a köztes területeken munkagépek kiállítása. A városon alig lehet átmenni, mindenütt sátrak, kajáldák, színpadok. Megállok a város szélén, alvásra is jó helyen, bringára ülök és sietek, hogy a látnivalókat  még világosban érjem, aztán buli! Hatalmas vár, iszonyú magas falakkal, más nem igen látványos. A történelmi emlék: Itt gatyázták ki III. Napóleont a poroszok 1870-ben, azóta izzik a „Revans Sedanért” jelszó! Megyek a városba, a buliba, de a sátrak zárnak, színpadon semmi, még az állatokat megnézem, aztán megyek haza.

Még mindig nem tudom az útirányt, nagy a vonzás a hazamenetelre, de a másik mondás is dübörög bennem: „Ha már itt vagyok, megnézem ezt is”.

Knut Hmsun: Éhség c. könyvét olvasom, nyomaszt rendesen!

104. nap szeptember 11. szombat

Megyek tovább a hadak útján, a másik nagy csatahelyre Vedunbe. Háborús emlékművek, néhány szép régi ház, takarosan kiépített folyópart. Iszonyú nagy citadella, de használatlan minden rajta-benne, egyedül egy kazamata túrát hirdetnek. Körbebringázom, van vagy 5-6 km. Térképeket nézegetem, veszek egy jó Európát, ki is teszem a hálószoba falra, majd ezen rajzolom be amerre már jártam. Következő állomás Toul, Jeanne d’Arc városa, szép két templommal, kacskaringós utcákkal, de új házakkal. Itt az egész várost körbeveszi a citadella, ezt is körbebringázom, a végén becsöppenek egy bringa-gördeszka-görkori versenybe épített pályán. Csoda, amiket művelnek a srácok! Érdekes, hogy erre nem vállalkoznak lányok, csak drukkolni vannak kint. Nézem az egyik nagyarc srácot, mindent csinál, hogy a csajoknak tessen, aztán tanyázik egy hatalmasat – nehezen viseli! A várfalnál alszom (itt nincsen semmi korlátozás, meg van lakóautó alvóhely is kijelölve), mert klassz a környék.

105. nap szeptember 12. vasárnap

Korán indulok, Nancyban belvárosi parkolót találok. Baj van a franciámmal, nem vagyok benne biztos, hogy nem kell fizetni. :o( Gyalog indulok, katedrális- városháza (volt királyi palota) –dísztér -  diadalív – másik dísztér, templomok, hatalmas park, közben a kis utcákban sátras piac és régiségvásár. Harmadik nagy tér, állomás (Papámra emlékezem, voltunk itt együtt 1969-ben), vissza a Csigaházhoz.

Megyek tovább Colmarba, itt már a Vosgese hegyei között, emberes szerpentin, hágó 960 m-en, gyönyörű hegyek, erdők. Aztán a túloldalon már ott a Rajna völgye. Colmar gyönyörű, vörös kő templomok, és kedvenceim a favázas házak tömkelege. Franciául beszélnek, de Németországi hangulat van. Tán ők sem tudják igazán. Sajna a híres szárnyasoltár már zárva van, de sebaj, császkálok a szép utcákon. Végül a főtéren olvasgatom az útikönyvet, egy srác szépen szakszizik a kiülő közönségének, de nem sokat fújja, indul pénzbeszedésre, meg CD árusításra az asztalok közé. Aztán elered a zápor, tekerek a Csigaházhoz. A közelben van egy kisváros, ahol még jár a lápagyujtogató, ide megyek. De mire Turckheimbe érek, kitör a vihar. Egy teraszos szőlőhegy mellett parkolok, látom a városkaput is. 10-kor indul a túra, de reménytelen a vihar miatt. Így megint az útvonalat tervezgetem. Andreának beadom Grindelwald-ot, már régóta vágyódom oda, hogy megmásszam (fogaskerekűvel) a Jungfraut és lássam az Eiger északi falát. Bár ahogy az időjárást érzem….

106. nap szeptember 13.

Mégsem Grindelwald, Bódeni tó! :o(  :o) Erre is régóta vágyom, egy körbe bringázásra a tó körül érintve a Rajna vízesést is. Úgyhogy Andreát átprogramozom Friedrichshafenre. Átmegyek a Rajnán, kicsit meglepődök, hogy milyen nagy és sok vízlépcső is van rajta zsinórban. Megállok az első német városban Breisachhan. Felsétálok a hegyen lévő várba és templomba (szép freskók), nézelődök a Rajna parton. Aztán megyek tovább Freiburgba, nagy a forgalom áthúzok a belvároson és a külvárosban állok meg. Bringával a folyóparton visszamegyek (a folyóvizet egy Archimedesi spirálba terelik, ilyen áramfejlesztőt még nem láttam). Városkapu, katedrális, ami a tornyáról híres, de most be van állványozva. Főtér, szép kő házak, szobrok, divat a vörös szín kőben is, festésben is. A katedrális bejáratánál meglepődöm, a szoborcsoport majdnem tiszta nő! A szentek férfiak! Nem? Felmegyek a toronyba harang (1260-ból) és panoráma nézegetésre, aztán körbebringázok. Itt már jártunk, tán a Benelux túrán. Amelyik házra jól emlékeztem, most nézem, rajta van a magyar és osztrák címer is, meg az angol vörös oroszlán. Azóta kizárták a forgalmat a belvárosból és kis patakokat vezettek be mindenhova, folyik benne a tiszte víz. Gyalogosok, bringások és csöndes, lassú villamosok, amik diszkréten csilingelnek, ha útban vagy.

Ez már a Fekete erdő, indulok tovább a Höllentalon keresztül a Titiseehez. A főút lezárva, nagy körben elterelés, Csigaházpróbáló emelkedőkön. Nincsen gond, csak mikor a lassúbb kamionok miatt elvész a svung! A hágó közelében találok egy jó parkolót. Megállok, majd holnap Titiseezek. Nyomasztom tovább az agyamat az „Éhség”-gel.

Éjjel gyönyörű csillagos az ég – emiatt marha hideg van, bebújok a téli hálózsákba és még a három takarót is magamra húzom. Reggel nézem, 4 fok van! Itt az ősz, vagy az Alpok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. szept. 23. 14:46

dóra

te papi, mi ez a rossz hímsoviniszta duma hogy csak férfi szetek vannak???? és árpádházi SZent Erzsébet, és Szent Teréz. nagyon sokan vannak!nézelődj itt: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:EYXeWK_4yTkJ:hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Szentek,_boldogok+szentek&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás