RSS

Átkelés

2010. szeptember 10.

Eljött a búcsúzás ideje, visszatérek a szárazföldre. Egyben a 100. utazási napot is ünnepelem és értékelem.

Felraktam a fotókat a London bejegyzéshez!

100. nap szeptember 7.

Éjjel esett az eső, minden locspocs a kempingben, úgyhogy az 1,5 négyzetméter lakásterületet jól összesározom, miközben az általános szervízt végzem: víztartály öblítés, víztartály és vizes edények feltöltése, WC ürítés,  kétkarikás nagymosás, szárítás, mosogatás, nyiratkozás, fürdés, ebédfőzés, ebédelés. Így a délelőtt el is megy, mikor indulok a Knole kastélyhoz. Nem találom meg. Aztán az autópályán egy szervíznél megállok, megírom az elmaradt beszámolókat, de nem tudok csatlakozni a Nethez. Megyek a Leeds kastélyhoz, de már zárva. Ráadásul kívülről sem tudom megnézni, mert bent van a fák között. Szállást keresek, Andreának beprogramozom a legrövidebbet, el is megyünk egy kihalt egysávos útra. Egy erdő mellett leállok éjszakára. Remek csendes környék, befejezem Hermann Hesse Narziss és Golldmund-ját. (A rokonságtól elkértem a kedvenc könyvüket, ez is közte volt.) Kicsit úgy érzem magam, mint Goldmund, mikor befejezett egy szobrot. Kis  szomorúság van bennem, hogy vége a körútnak a szigeteken, bár még egy napom van. Ezen gondolkodom, nézegetem a térképet a hazaút irányait elemezve. Andrea szerint a leggyorsabb út Brüsszel-Köln-Frankfurt-Passau felé 1513 km. Még nem tudom, merre menjek.

A 100 napos program értékelése:

Kormányéknál ez a szokás, hogy elmondanak minden jót a megígért programról. Én is így teszek, és elmondom, hogy a túra 95 %-ban elnyerte megelégedésemet!!!

-        Az utazási körülmények tökéletesek. Csigaház remekül megy, a baloldali közlekedésben is megállja a helyét és erejével is minden rendben van. Jól forog, szűk utakon, kanyarokban is jól boldogulok vele. Fogyasztását takarékos vezetéssel sikerült 10.1-ről 9,6 literre csökkenteni. A bringás segítség is teljesen bevált, egyedül esős napokon okoz csak problémát.

-        Ház funkciójában is teljesen megfelel elvárásaimnak. Itt inkább az én trehányságomon múlott, hogy még mindig nincsen meg mindennek a megfelelő helye, és néhány polc barkácsolása még jobbá teheti a használatot.

-        A parkolási és alvási helykeresésben megfelelő gyakorlatra tettem szert, remélem, hogy más országok szabályrendszerében is adaptálható lesz.

-        A komfort színvonala igényeimet teljesen kielégíti.

-        A látnivalók felkeresésében vannak fejlesztendő területek, amit előzetes felkészüléssel fogok majd a következő utazásra javítani. Főleg geográfiai és történelmi felkészültségem igényel több előkészítést.

-        A tájékozódás Andrea segítségével előzetes reményeimet is felülmúlják és közúton vagy terepen, autóval, biciklivel vagy gyalog is jól működnek. A tervezést azonban megkönnyíti egy 300000-es léptékű térkép és természetesen elengedhetetlen a színvonalas útikönyv is.

-        A kommunikáció számomra elegendő gyakori és majdnem minden problémán úrrá tudtam lenni előbb-utóbb.

-        A túra dokumentálása persze utólag kell hogy megtörténjen, hiszen naponta kb 100 fotót csinálok, abból ki kell emelni a megfelelő és élvezhető mennyiséget akár saját emlékezésem, akár élménybeszámoló céljából.

-        Evés-ivás szerény színvonalon, de igényeimnek megfelelően történt.

-        Az egyetlen, de sajnos nagyon lényeges probléma, hogy pénzügyileg túlléptem a tervezett keretet. E témában majd részletes elemzésre lesz szükség, és ez alapján lehet elhatározni, hogy szükségesek-e és mely területeken költségcsökkentő megszorítások.

-        Tudott volt, hogy a kommunikáció lesz a leggyöngébb láncszem – így is van – és ez sajnos így is marad.

101. nap szeptember 8.

Madárcsicsergés ébreszt és sejtelmes ködök vannak az erdőben. Éppen öltözködöm, mikor egy hosszúbotos pásztort látok, körülötte a nyája, pontosabban a  falkája, merthogy vagy 30 falkavadász típusú kutyával jön az úton és némi parancsolgatás után nem mindegyik pisili le Csigaházat. Canterbury felé folytatom a küzdelmet az egysávos úton a szembe jövőkkel. Nagy a forgalom, fizetős parkolóba állok és ebéddel indítok, mivel esik. Nem áll el, ezért esernyővel indulok a híres zarándokvárosba (Becket Tamás meggyilkolása és a király bűnbánata miatt). Gyönyörű város, sok szép favázas házzal (lehet, hogy ez a mániám?) csak kitehetnék a megtelt táblát. Egy busznyi magyar tini is van itt. A katedrális hatalmas, de az eddig látottaknál nem szebb vagy különösebb. Egy szép favázas Pubra ki van rakva a Wifi, betérek, dübörög a hevimetál. Részeg kakastarajos srác nyomatja a wurlizerben, néha lezöttyen mellém az asztalhoz. Később elfekszik hátul egy padon. Nem bír vele a csapos sem, kihívja a rendőröket. Legnagyobb meglepetésemre leülnek mellé és halkan hosszasan diskurálnak. Marha lassú a net, nem bírom feltenni a képeket, meg a pohár sör is kevés volt.

Igazából indulhatnék már a Chanell Tunellhez (az „i”-ben azt mondták, hogy olcsóbb a kompnál), de valahogy nem bírok elszakadni, kell még egy éjszakát itt töltenem. Kimegyek a tengerpartra Dealnál, rugdosom a köveket, nézem a halászhajókat, fáj a szívem. Elmegyek az első fehér szikláig és tengerre néző helyet keresek. Megiszom a maradék whiskeymet és a skót sörömet is. Rádiót hallgatok, bejön egy francia adó is. Felmegyek a szikla tetőre, golfpálya van fenn. Apály van, beszívom a sósbüdöset, ettől is búcsúzom. Surrog a kavics a hullámok alatt, vijjognak a sirályok. :o(

102. nap szeptember 9.

Korán indulok, megyek a Tunnellhez. Véletlenül kártyás sávba érek, nem tudom a masinát kezelni, segítséget kérek. Kiderül, hogy 209 Ł lenne. Szerencsére ki lehet még menekülni a csapdából, megyek a komphoz. Az is 120 Ł, idefelé 85 € volt. Odaadom marokban a kesemet, a kislány mosolyog a többit kártyával fizetem. Van még egy órám, kimegyek a  tengerpartra, írogatok, nézelődök, aztán behajózok. Eseménytelen az út, érkezés Calaisba, itt is kimegyek a tengerpartra, hatalmas ingyen parkoló csak lakóautóknak, WC ürítés és vízfeltöltési lehetőséggel. Kezdem szeretni a franciákat. Bringával felmegyek a városba, a városházán meg a Rodin: Calaisi polgárok c. szobrán kívül nincs más. A szobor szép, csak azt nem értem, hogy a londoni parlament mellett miért van ugyanez ugyanekkorában kiállítva? Visszamegyek a Csigaházhoz, búcsút intek a Csatornának és elindulok a szárazföld felé. Még nem tudom a pontos útirányt, Arrasig megyek. Útközben sok a katonai temető, mindenhol Keep Right feliratokkal! Arrasban a belvárosban állok meg, úgy nézem jobbak a parkolási körülmények, mint odaát (szeretem a franciákat). Felbringázok a városba és ledöbbenek a szépségén és nagyságán. Két hatalmas tér kétemeletes manzardos, árkádos házakkal körülvéve. Gyönyörű városháza. Mint kiderül a mindenhol mutogatott plakátokból, 1916-ban bombázták szét a várost, azóta kis megszakításokkal hozzák helyre. A naplementében sétálok, meg egy nagyobbat is kerülök a többi utcában is. Este írogatom a 100 napos értékelést.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. szept. 14. 21:49

Nicolas Sarkozy

Üdvözlöm kedves honfitársam itt nálunk frankhonban! Boldog vagyok, hogy teccik Magának ez az ország, ha beugrik hozzám ide az Elyse-be, eszünk és iszunk valamit! Még kűdök is haza a barátainak valamit, azt meg különösen sajnálom, hogy nem tudom megnézni a 46.000 fotóját! Vigyázzon hazafelé,
Ov'a

Niki

2010. szept. 13. 23:35

Ákos

Egy praktikus tanács:

ha sikert akarsz elérni a franszia nőknél, csak azt suttogd a fülükbe, hogy "zsö vudre kusé ávek toá".

Á.

2010. szept. 13. 23:27

Ákos

Október 30éán Vinyén kéne megtartani a vetítést!
Ákos

2010. szept. 13. 21:38

Kata

Szia Nagyapo,

latom mar a fhranciak földjen csvarogsz.. jössz akkor ide a labancokhoz is? Mikorra vegyem a tiroli szalonnat?
Küld emailt ha közeledsz, meg mindig szeretettel varunk. üdv, kata

PS. vasarnap egy remek gleccser turan jartunk 3200 meteren ragyogo napsütesben es meg sör is volt. Neked is tetszett volna :-)

2010. szept. 10. 17:22

BGergő

Üdvözlet hamarosan itthon Réce!
Mi is várunk majd egy vetítéses élménybeszámolóra! Moni, Bence, Vince, Gergő

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás