RSS

London

2010. szeptember 08.

Elérkeztem a (majdnem) végállomáshoz.

Egy Rock-pubban vagyok (nemdohányzó) és amellett, hogy ragad az asztal, olyan lassú minden, hogy képtelenség a fotókat feltenni. Ezzel adós maradok Európából!

97. nap szeptember 4. szombat

Napfelkeltével indulunk a ködfátylas folyó fölött. Hamton Courtba indulok, de a szép idő kedvet csinált a további bringázáshoz, ezért Waltonban pecások közt parkolok a Temze mellett és bringával végigmegyek a folyóparti bicikliúton. Szombat lévén nagy a hajó és csónakforgalom, a zsilipeknél sorban állás van, de mindenki nyugis és élvezzük a szép időt. Az őslakos hattyúk, ludak, récék és más vizimadarak sem zavartatják magukat.

A kastély VIII. Henrikről szól, meg pár utódjáról akik itt tanyáztak. Nagyon vadregényes, sok udvar, oldalszárnyak, folyosók szövevénye. Az épület nem különösen szép és sajna csak hevenyészve van berendezve, mivel most nem lakják. A konyha (korabeli) viszont élesben működik, sütnek, dagasztanak, korabeli recepteket mutogatnak. A palotarész különböző korok szerint látogatható, a korábbiakban csak itt-ott van bútor, de sok festmény (ami maradt a lakott kastélyokból), falikárpit van és szépek a fal- és mennyezetburkolatok. A Vilmos és Mária lakta barokk szárny viszont teljesen berendezett és az ehhez tartozó kert is pompás. Visszafelé ugyanerre tekerek, nézem a viziéletet a Temzén.

Meglepetésemre van kóbor Wifi, így bepótolom az elmaradásaimat és el is küldöm. Csendes az éjszaka, csak a hattyúk köhögnek gyakran.

98. nap szeptember 5. vasárnap

A cél London, Greenwichet programozom, de a Cityhez közelebb is találok parkolóhelyet. Továbbra is szép az idő, ezért bringával megyek. A London Bridgehez megyek, az első a „szivar”, amit megpillantok, aztán a hídról a Tower és a Tower Bridge. Az északi parton tekerek, meglepően sok a biciklis, mind „skyride” feliratú sárga mellényben. Lassan kiderül, hogy a kedvemért erre a napra szervezték az éves bringademonstrációt, úgyhogy le van zárva a város a Towertól a Parlamentig és fel a Hyde parkig. A St James park a főhadiszállás és a bringások és görkorisok ezerszám mennek körbe a városon reggeltől késő délutánig.  Én is kérek egy mellényt és miután körbejártam a Towert, velük megyek egy darabon. Ahol látnivaló van, kiszállok, megnézem és megyek tovább az áradattal. Nézelődök kicsit a St Pálban, a Sommerset Hausban, a Charing Crosson, felmegyek a hidakra, kicsit a déli oldalra, London Eye-nél eszem egy hamburgert. Már a felét leküzdöttem, mikor meglátom a kedvenc éttermemet!!! Svédasztal keleti kajákból! Nem dobom el a hamburgert, de már tudom, hol ebédelek holnap! Hosszasabban nézelődök a Wesminster Abbey és Parlament körül, visszamegyek a Trafalgarra,  a Piccadilly környékén a Sohoban, zárásképp felmegyek a British Múzeumhoz és a Városházához. Visszatérek a Csigaházhoz és körülnézek a környékén is. Nem találom biztonságosnak, ezért elindulok a kinézett kemping felé. Két éjszakát fizetek, jót zuhanyozok és a megérdemelt szunya következik.

99. nap szeptember 6.

Korán felcuccolok, hogy elsők közt legyek a Towerban. 12,4 kmvárosi forgalomban nem piskóta. Ráadásul kiérek egy nyitott helyre,ahol rálátok Londonra, először örülök a szép panorámának, aztán tudatosodik, hogy este ide fel kell tekernem. Gurulok tovább, mégegy panoráma, még mindig dombon vagyok. Lakókörzetek közt megyek, néha forgalmas kereszteződésekben, többnyire Andrea csöndes utcák felé vezet, több jelölt bicikliút. A lakók fehérbőrű vörös hajúak, fekete bőrű húsosszájuak, sárga vágott szeműek és barna csillagszeműek többen hazájuk viseletében. A kissebség a fehér! A Tower Bridgehez érkezem, jól jöttem, még van időm a déli parton bóklászni, megkeresem a börtönt, ami teljesen be van építve és a tetején fut a vonat. A Towert tüzetesen bejárom, jól el is megy az idő. A déli parton megyek, Globe színház, Tate Modern. Indulok a büfébe ebédelni, útközben elered az eső. A harmadik tányérral eszem, még mindig esik. Kénytelen, kelletlen eszem még két tányérral, hogy kivárjam az eső végét!! :o)) Fel sem tudok ülni a bringára, sétálok a Westminster hídon, gyönyörködöm a Big Benben, a Parlamentben és a Temzében. Indulok a Buckingham palotába, de rájövök, hogy metodista templomban még sose jártam. Ott van a Westminsterrel szemben a legnagyobb, a Central Hall, bemegyek. Szívesen fogadnak, egyedül vagyok!!! És van magyar leírásuk! Kicsit művelődöm, elköszönök. A St James parkban elbámészkodom, tenyérből falatozó mókusok, pelikán, tollászkodó hattyú és nagy locspoccsal fürdő vízimadarak látványán. Közben a Buckingham bezárt!  :o( Bánatomban iszom egy sört a Viktória pu környékén (nemdohányzó kocsmában!), megkeresem a Wesminster Catedralt a felhőkarcolók közt. Meglep, mert szép és hatalmas. A turisták már idáig nem jönnek fel. Kimegyek a Hyde Park Cornerre, már óriási a délutáni forgalom. Rengeteg bringás is közlekedik láthatóan nap mint nap. Az autósok meg respektálják őket! Innen indulok hazafelé, a dombokat elég jól bírom és a forgalom is elviselhető. Meg újra üres utcákba vezet Andrea. Vacsoráznom nem kell, sörözök, fürdök és ismét szunya.

Holnap a 100. napon mosás, mosogatás, vízfeltöltés, WC ürítés, nyiratkozás, szóval általános szerviz után indulás Canterburyba, aztán a komphoz.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás