RSS

É-K-Anglia

2010. augusztus 20.

Szinte észrevétlenül átjöttem Angliába a szeretett Skóciából.

Az elóző bejegyzéshez betettem a sódert!

79. nap augusztus 17.

Esős éjszaka után nem csoda, ha borongós reggelre ébredek. Persze a sirályok ugyanúgy nevetnek, mint napsütésben. Roslin kápolnához megyek, ez kőfaragásairól híres. És valóban, hihetetlen csipkés növénymotívumokat és meglepő emberábrázolásokat láthatunk. Talán azért is ilyen hatásos, mert kicsi a kápolna és minden közelről látszik. Egy pasi félórás tájékoztatást ad a kápolna történetéről és restaurálásáról. Sajna fotózni nem lehet, pedig bizsereg a kezemben a fényképezőgép, csinálok néhány képet a kinti tablókról.

Délkelet felé megyek, Landerben gyalogolok egyet a Thirlestone kastély miatt, de nem találom a bejáratot. Elhagyom Duns városát és egyszer csak Angliában vagyok, mint azt egy út menti tábla kurtán jelzi.  Kicsit fáj a búcsú, klassz volt Skóciában. Utána számolok, 27 napot töltöttem itt. Az első angol város Berwick-uppon Tweed. A Tweed (vajon innen származik a tweed szövet?) völgyét végigjártam Skóciában, itt már nagy folyó, három híd van, egy vasúti viadukt, egy régi és egy új közúti. Hatalmas füles bástyás vár veszi körül a várost, nagy a forgalom, gondolom olcsóbb lehet Skóciánál és jönnek bevásárolni. Monumentális városháza, nagy kaszárnya, deklarálva az angol-skót barátságot. A hídról nézem a halászokat, agy kis szigetről kerítőhálóval keresik a napi betevő büdöskéket. Közben leszáll egy kormorán, szárítja a szárnyait.

Tengerparton folytatom, Holy Island-on romos apátság és egy sziklafokra épült vár. Csak apálykor lehet bemenni a szigetre, a dagály eltakarja az utat. Izgi. Nagy apálylapály, körben homokdűnék. Dagály előtt elhúzok, és a következő lapályos öbölnél alszom. Madarászok kukkolják a tájat, hajnalban nekem is nagy madárcsiripelésben van részem. A nap kicsit kikukkant a felhők alól mielőtt lenyugszik. Van világítótorony is a távolban, csak a 16 másodpercenként körbefutó fénycsóvát látom.

80. nap augusztus 18.

Part mentén megyek Bamburgh  hatalmas várához egy sziklaormon, korán van még, körbejárom és megyek tovább Crasterbe. Zsákfalu a tengerparton, hatalmas parkoló, az emberek túracuccot vesznek, mielőtt elindulnak. Én is beöltözöm, egyik irányban a Dunstonburgh várához elmegyek a sziklás hullámveréses tengerparton, aztán a másik irányban is hasonló sziklák, de nem találom a bakancsra érdemes terepet. Valahol messzebb lehetnek a Cullemose sziklák. A faluban Smokehaus működik, valóban marhára füstöl. Bekukkantok amennyire lehet, és arra gondolok, hogy az itt dolgozó pasit hogy fogadja este a felesége? Vagy ő is itt dolgozik?

Alnwick-ba megyek, ez arról (is) híres, hogy itt is forgatták a Harry Pottert. Hatalmas vár, 700 éve a Percy családé, teljesen rendben van, külső vár, belső vár, solymászok az udvaron, nyilazás, miegymás, amivel ki lehet szedni a fontokat a zsebből. Berendezés csodás, gyönyörű

fal- és mennyezetburkolatok, spaletták, bútorok, könyvtár és rengeteg életszerűen elrendezett cucc. Kétszer is körbejárom a termeket (persze fotózni itt sem lehet), nagy élmény. Kint még egyszer körbemegyek, a gyerekek beöltözhetnek korabeli ruhákba, vívnak, szaladgálnak, kézműveskednek. Érdekes, hogy a reklám mégsem Harry Potterre épül, csak egy plakátot látok a filmből. Közben a napsütést egy zápor is megszakítja, utána bejárom a lombkoronába épített étteremházat és a városkát is végigjárom. Van Potter kapu is, de talán nem a filmről nevezték el.

Becélzom Andreának a Hadrianus falat, hegyek-völgyek közt ritkán lakott tájon haladunk szép lassan, hogy lehessen nézelődni. Persze mindenütt birkák és marhák legelnek. Éjjel hideg van, 7 fok, magamra húzom a téli hálózsákot is.

81. nap augusztus 19.

Korán indulok, ezért szép lapos napsütésben pillantom meg a Hadriánus falat. Megállni persze nem lehet, megyek az első hivatalos parkolóig Cilurnum-nál, ami zárva van. Azér meg tudok állni egy kávéra, megyek tovább Broculitiába, itt nyitva a parkoló, felbakancsolok, mert a falat nem látom. Kis Mithras templomot találok, aztán megyek vagy 3 km-t és nem látom a falat. Persze marha sok fal van, mert ez a falak országa, de a Hadrianus falra nem lelek. Megyek a következő parkolóig, itt már nagyobb szerencsém van, ez a Vercovicium  erőd, még mindig korán van, de be lehet menni, végigjárom, és a sarkánál megtalálom a 2,5 m széles igazi falat is. Elindulok az egyik irányban mellette (van Hadrianus Trail végig a fal mentén 117 km-en keresztül), és kibontakozik a messzeségbe a hegygerincen futó fal. Csak az a dilemám, hogy ez elkeskenyedik normál brit fallá, nem tudom, hogy ilyen volt, vagy már elcsórtak belőle. Visszamegyek a várhoz és a másik irányban is elballagok, itt már rendes széles fal fut a messzeségbe, ez lehet az igazi. Találok egy kaput is rajta, romos boltívvel és kapukövekkel. Átmegyek a skót oldalra is, hát valóban nehéz diónak látszik az akkori szemmel nézve. Mindenhol gerincen fut és a skót oldal nagyon meredek. Itt is jön egy zápor, megebédelek, nézem a térképet. Eddig is nyüglődtem, de most elhetározom, hogy nem megyek Newcastle-be. Úgy gondolom, hogy Liverpool és Manchaster elég a nagy iparvárosokból. Indulok Hexam-ba. Érdekes apátsága van, mert római kövekből épült a régi templom, aztán hagyták romosodni, végül a régi falakat  kiegészítették az új templommal. Szép, hangulatos kisváros. Consett az éjjeli szállásom.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás