RSS

Felföld és Skye

2010. augusztus 07.

Elindultam még zordabb és misztikusabb vidékek felé

64. nap augusztus 2.

Simítgatok még az irományokon, aztán megyek a Wifis étterembe. Kérek egy kávét, meglepődök, mert megkérdezi a csajszi, hogy fehéret, vagy feketét. Mulya vagyok, feketét kérek, pedig gőzöm sincsen milyen a fehér. Emilek, honlap, bankok, IVIV, a Facebookhoz még nem értek. Nyulibulis készülődés Káptalanra nagyon forr már, Nekik is lökök néhány gondolatot. Közben körülöttem kajálnak, nemám English breakfastet, hanem ínycsiklandó disznóságokat. Én is kérek egy skót reggelit. Óriási tányéron minden megsütve zsírban: krumplipürén két szelet szalonna, tükörtojás, két debreceni méretű virsliszerűség, egy szelet haggis és egy szelet black pudding (ezek hurkaszarűségek zabkásával), gomba, pab valami paradicsomos mártásban és paradicsom. Hozzá tea, vaj és (röhögnöm kell)egy félbevágott szendvicskenyér megpirítva (ebből többször is repetáltam). Mindez megfelelően zsíros az én ízlésem szerint. Jól belaktam, estig kitartott. Mire kijövök, a fesztiválból alig maradt látható nyom.

Alig fértem a kormány mögé, de azért elindultam É-K felé a Trossach-ba, ez közkedvelt túraútvonal. Tavak, folyók, vízesések, hegyek, völgyek, mind nagyon szép. A Tay tó mellett alszom.

65. nap augusztus 3.

Aberfeldy a környék központja, utána a Menzies kastély csak kívülről. Tumel bridge, jó régi, majd Queens view, ami tényleg nagyon szép rálátás hegyekre, tavakra. A könyv szerint Viktóriáról nevezték el, de a helyszínen felvilágosítanak, hogy Robert the Bruce felesége után kapta valójában a nevét. 

Killiecrankie fontos skót kegyhely, egyszer kikaptak, egyszer szakadékba kergették az angolokat. Van egy viadukt is a vasútnak.

Blair kastély, gyönyörű fehérre festve, szakállas dudás fogad teljes kilt felszerelésben. A kastélyban minden van ami látványos. Bútor (tömörfa, kínai és indiai intarziás), fegyver, trófea, ékszerek, ruhák, festmények, fotók, csecsebecsék, szóval igen élvezetes és látványos. A címerben egy lábbilincses ember, de nem derült ki a története. Parkban gyönyörű fák és a kertbe el sem mentem. És a frufrus szarvasmarha várt a bejáratnál és pózolt is nekem kedvemre! Innen már a Ben Nevisig semmi látnivaló nem volt, „csak” hegyek, tavak, völgyek, folyók, birka is alig. A hegy felhőben, felmegyek a Nevis völgyben egy szép vízesésig, ott alszom egy cickány társaságában, aki ott matat a Csigaház körül. Bár szélcsend van, de reménykedem a jó időben reggelre.

66. nap augusztus 4.

Édesanyám szülinapja (a 89.), a Te Istened és én is éltetünk utólag is!!

Kevés volt a remény. Reggel is felhőben van Britannia legmagasabb hegye (1344 m). ennek ellenére készülődök indulásra, de közben a felhő leszáll és esővé változik. Harry Potter  nem segít, hiába ebben a völgyben forgatták. Mivel én a látványér megyek hegyre, most nem indulok neki. Szomorúan adom Andreának Mallaig várost célként. Innen indul a komp Skye szigetre. Gyönyörű az út, felhős, napos, esős, ködös idő váltja egymást, a táj mindegyikben gyönyörű. Útközben egy tengeri kikötőben éppen behajóznak a zsilipbe valamelyik tó felé. Az egyik egy óriási vitorlás, 16 csaj van rajta férfi nélkül! Tán skót csjok? Aztán Gelfinnanban egy emlékmű valami csatáról, és másik vasúti viadukt, ez is szerepelt a Harry Potterben. Ebédfőzés gyönyörű rálátással a tengeröbölre.

A kikötőben van négy órám és Wifim is. Kicsit kimegyek megázni is, meg sétálni a parton. Fantasztikusak a függőleges rétegződésű palasziklák. A hajóról minden irányban sejtelmes a táj, csak Skye felől barátságos. Partraszállás után az első meglepő tapasztalat, hogy sárga, kiszáradt füveket látok! Itt nem esik az eső???  A településeken nagyon szétszórtak a házak, és fehérek mindenhol. Két ilyen „tanya” közt aztán semmi sincsen.  Viszont ismét van gael nyelvű adó népzenével hol angolul, hol gaelül. Rájöttem, hogy én is beszélek (de nem értek) gaelül, mert kísértetiesen hasonlít arra, amit a gyerekeimnek és unokáimnak „halandzsa” néven rendszeresen előadok!  :o)  Lekanyarodok az útról és félreállok éjszakára. Három házat látok a távolban, egyébként csak hegyek, völgyek, vizek, lápok és sok muslicaméretű, de csípős röppentyű. Hallgatom a rádiót, ismerős zene az Afro – Celt Sound Systemtől, Szigeten Dórával voltunk a koncertjén és MP3-on is megvan.

Reggel megyek Dunveganba! Na Réka, tudod-e mi ez? Igen! A MacLeod klán fészke! Talán ott én is hallhatatlan leszek, mint a Hegylakó.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. aug. 09. 22:13

Kata

Hello Rece,
hat nagy almomat valtod epp valora, ha Skye szigeten csavarogsz. Mert bar a skot felföld szamomra sem ismeretlen, Skyra sajnos mar nem jutottam at, es egyhamar sajnos nem is fogok. pedig allitolag csodas a sziget, nyugi van es sok a müveszlelek arrafele. a hangaviragzaskor meg allitolag különösen szep. varom a kepeidet es a reszletes beszamolot...
addig is üdv a 2 napos tiroli nyarbol - szerdatol mar megint szar idöt mondanak - Kata

2010. aug. 08. 20:53

Nagyi

HZoltánkám! Jókivánságaidat nagyon köszönöm, jólesett, hogy ott a távolban is gondoltál rám. Bepótoljuk ha itthon leszel, mert nagyon jólesik a szeretet és az ölelés egy öregnek. Összevont ünneplés volt Pintyőnél, Pintyő remekelt. Tüzijátékos torta volt. Tomi ganaayönyörü lila orchideát hozott, ami még most is bontogatja bimbóit. Persze a fénypont Boróka volt, aki ma fél éves és kint van az első fogacskája. Szép és jó baba. Ha itthon leszel, készülj nagy beszámolóra, mert csoda az amiket látsz. Megérted az anyaföldi angolt? Gondolom már bátran beszélsz. Ha olyan valalmit látsz, ami megtetszik, vedd meg karácsonyi vagy szülinapi ajándéknak. Anyagilag hogy állsz? Ha kell, átutalok ezekre.Gondolatban Veled vagyok és szeretettel várunk Édesanyád.

2010. aug. 08. 20:11

Zsuzsa

Szia! Na mostmár számomra is ismerős tájon jársz, a Blair kastélyban mi is voltunk, meg a zsilipekre is emlékszem, meg a csau szinü tehénkékre! Jól vagyok, szülinapoztunk a Nagyival és egy énekes társunk lányának az esküvőjén énekeltünk a Bazilikában az orgona mellett fent. Nagyon megható volt. Bariék Balatonon nyaralnak, nagyon hiányzik a Boróka, most Tomiéék is lenn vannak hétvégén.Hát Tesóm! Kezdődik a Sziget fesztivál! Hogy birod ki nélküle? Nagyon hiányzol, sokat emlegetünk a Nagyival. Ő is jól van. Vittem neki a piacról zöldségeket meg kukoricát. Pusz Zsuzsa

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás