RSS

Ez is Dél-Írország

2010. július 14.

Érzem már, milyen egy változékony időjárás!

42.nap július 11. vasárnap

Egész éjszakai eső után izgatottan nézek ki, hát egy tehén (az okosabb) néz rám, de süt a nap!!! Korán van még, ezért Cashel várát (igazából templom) csak kívülről szemlélem és fotózom. Egy nagy szikla tetején van nagy fallal körbe véve kerek torony is hozzá. Sétálok a városban, nézem miről maradtam le az eső miatt. Hát Bru-Boru nevű színházszerűségben népzene és tánc volt! :o( Nézem a házakat és arra jövök rá, hogy nem a házak szépek, hanem csak a portálok. Mint mikor nálunk kínai étterem nyílik, a földszintet kínaisítják. Itt is ez van, néha az egész ház, néha csak a földszint van kicsicsázva az  egyébként közömbös házban.

Következő város Cahir – gyönyörű várral, alatta a háromnapos eső miatt megáradt folyó dübörög egy zúgón. Nagyon dicséri a könyv, ezért egy golfpálya mellett elsétálok 2-3 km-t Swiss Cottage-hoz. Laza, könnyed nyaralóház, de kisebb, mint a fotók alapján gondoltam. Csak 4 szoba, némi berendezéssel, de az idegenvezető csajszi minden mütyürkéről hosszasan beszél. A látogatók meg kérdeznek. Nekem ez túl mély, lelécelek.

Hosszabb látvány nélküli autózás következik, megállok ebédelni, kopognak, hát egy magyar pár kérdezi, tudnak-e segíteni. 3 éve vannak itt, ők is mennek Blarney-be. Ez is toronyvár, eléggé elhanyagolt belülről, ráfeküdtek a hagyományra, ha a felső oromfalat alulról megcsókolod, az emlékezőkéd tök jó lesz! Több se kell nekünk turistáknak, sorban állnak a csókhoz! Bejön nekik! A park viszont csúcs!Olyan fák vannak, csak bámulok. Szabira gondolok, vajon ismerné-e mindet? Sziklakert, tó, patak, minden gondozva, mégis vad benyomást kelt. Csúcs! Jó parkolóm van, úgyhogy lazítok, sétálok, ücsörgök, mindent megnézek. Külön kertrészben csak mérgező növények. Itt a dohány és a canabis is, meg néhány homeopátiában hallott növény. Besétálom a városkát. Megy a foci, a kocsmák tömve. Bemegyek egyikbe, de el sem érek a pultig. Majd vacsi után visszajövök. Így is van, de nem csökkent a tömeg, csak részegek már. Bemegyek, egy pasi próbál zenét adni, kis sikerrel, lökdösődök kicsit, lesz egy kis szagom (pedig NEM BAGÓZNAK BENT!!), de nincsen kedvem egyedül italozni. Most hiányoznak a barátok!! :o(

43. nap július 12.

A reggel felhős, indulok Kinsale-be. A könyv szerint ez Írország legszebb városa. Kikötői parkolás séta, fotózás. Tényleg szép, de most már sasolom és a tegnapi benyomásom megerősödik, a házak hétköznapiak, a földszint és a bejárat van feljavítva. Igazából nincsenek középkorból maradt szép, gazdag polgárházak. Mindenütt a várak és apátságok a látnivalók. Norvégia jut eszembe, oda Svédországból mentem és Dánia felé jöttem ki, mindkettőben láthatóak a városokon a polgári gazdagság jelei, Norvégiában nem. Nyilván,  mert mindig megszállta és  lenyúlta őket valamelyik. Itt is ez lehet, az angolok elvitték a lóvét.

Kikötőben egy  vitorlás árbóca állít emléket a Spanyol Armada 1601-es vereségének, ami itt történt, és egyben az ír függetlenségi reményeket is porba döntötte. (elgondolkodom, ha a Spanyolok győznek, vajon lett volna ír függetlenség?)

Az öböl másik felén egy ötágú füles bástyás erőd, nagyon hasonlít a harcászati elve a doweri várhoz, meg a komáromihoz is, ami persze már sokkal később épült de hasonló.

Corkba megyek, ez a legnagyobb déli város, kikötője miatt gazdagodott, növekedett. A Lee folyó mellett parkolok, süt a nap, kellemes a bringázás. Feltekerek a hegyre, anglikán templom, tetején nem szélkakas, hanem széllazac forog. Mellette a vajtőzsde, mert baromi sok vajat exportáltak. Beleütközöm egy magyar boltba, kolbászt, szalonnát veszek. A város nagy, itt vannak szép házak, de gyanítom, hogy angoloké, vagy kollaboráns íreké volt. Asszem belépek az IRA-ba! Mindenütt bolt, kocsma, étterem. Igazi nagyvárosi forgalom. Megyek tovább Cobh-ba, ez egy nagyon mély természetes kikötő, itt kötött ki utoljára a Titanic és innen indultak a kivándorló hajók is (ennek múzeum is emléket állít). Ma csöndes halászvároska. De van egy iszonyú nagy neogót katedrálisa a városka fölött. Minek kellett nekik ekkora?? Esteledik, megcélzom Youghal tengerpartját. Remek helyet találok, hullámverés, naplemente és még Wifi is van.

44. nap július 13.  Zsuzsi szülinapja!

Sőt, napfelkelte is van! Este zavarok voltak a nem túl erős Wifivel. Amit nem tudtam megcsinálni, azt befejeztem reggel, elküldtem mindent, amit akartam. Dél lesz mire végzek, közben ránk hasalt egy felhő. Szemerkélő esőben indulok, de nem sok kedvem van most nagyvárosban bóklászni. Közben az eső is zuhogóra vált, így megállok 3-kor egy öbölben, két oldalt sziklafal, lassan eláll, de maradok. Lófrálok, fotókat felrakom a gépre, ezt írom, utána zuhanyozni fogok, aztán sütök egy szalonnás- kolbászos- hagymás rántottát a magyar alapanyagból. Tán egy filmet is megnézek.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. júl. 16. 09:03

Dóra

az erdős kép nagyon tecc :) fényképen mosolyogj, ha savanyú a fizimiskád az ismerőseid többsége fel sem ismer :) mert mindenen röhögni kell vagy mi :)

2010. júl. 16. 00:04

Bocskor G.

RECCAPÓ! Nem te vagy a Bryan? Bevennénk a BUMERÁNG-ba!!! Csak sok a bástya, nem sakkoztál te egy kicsit sokkatt!
Hívnánk, ha tudnánk a számod, de leárnyékolnak a cumulusok meg a vártornyok Reccappó!
B.Gabi

2010. júl. 15. 23:57

moderátor

FIGYELEM!
Ha még egyszer várról, vagy esőről ír, az automata kiszkreccseli ezeket a sorokat. Ez egy beépített, virtuális eső és várszenzor!
OHC Ltd. Co.

2010. júl. 15. 00:23

Aigner Szilárd

Kedves Récenagyapó! Faß tudja ki vagy, véletlenül akadtam rád és olvaslak! Mi vagy te? - esőcsináló meteorológus? Állandóan a csapadékokról írsz, mint egy angol, vagy ír, vagy akárki! Itt meg a kezd olyan meleg lenni, hogy már be sem merem mondani, hogy csak most jön a java! Szopjatok csak, mondom magamban, faß aki mond nektek hűvöset. Ott van az Récenagyapónak. Apóka! - nincs még eleged a várakból? Munkács várán van egy lik/ott nézett ki Zrínyi Mik!
Mit írjak magamról Apóka? - ha már biztatsz. Nyomom a sódert a képernyőn, feleségem a másik csatornán, te meg a harmadikon. Ha még egy várról írsz, lekötöm magam a barométerhez Apóka! Ölel: Szili

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás