RSS

Dél-Írország

2010. július 13.

Megjött az esős időjárás (asszem itt ez a normális) de töretlen kedvvel haladok!

Ma Zsuzsi szülinapja van! Éljen!!!

Elég gyenge a jel, ezért lehet, hogy a fotókat nem tudom feltölteni. A térképbe már belebuktam, talán azért, mert az ír városnevekre amerikai helyszíneket hoz fel nekem! :o(

39. nap július 8. – Liza névnapja!

Kisebbfajta napfelkelte, mikor vékony sáv van a felhő és a föld közt és mihelyt kisüt, már el is tűnik a felhőkben. A tengerparton megyek, zuhog az eső, egy parkolóban megállok és nézem az esőn keresztül. Aztán eláll, lemegyek a vízhez. Nincsen közel, kb. 2 km a burrenen. Nagyon érdekes látvány. A parti sziklák meg teljesen üregesre errodáltak. Kicsit csöpörög, de kezdem megszokni. Felfelé jövet én is építek egy kis megallitot! :o) Röhögök nagyokat, mert egy csajszi egy létrát tesz ide-oda, közben a fényképező állványával is helyet keres. A szél mindig eldönti a létrát, de ahelyett, hogy tenne rá egy követ, odébb rakja. Felérek, kávézok, még mindig rakosgatja. Nem jövök rá, mit is akar.

Megyek a kempingbe Doolonba. Innen indulnak a kompok az Aran szigetekre. Érkezés, mosás, vízfeltöltés, aztán próbálom a netet. A Csigaházból nem megy, reklamálok, erre beültet a tulaj a nappalijába, amolyan igazi tisztaszoba, nyilván sosem használják. Fényképek, festmények a tulajról és feleségéről fiatal korában. Kandalló, plüsskutya a nappali közepén. Asztal nincs, az ölemben pötyögök. Gyenge a jel, többször megszakad, ráadásul pénzeznem is kell. A fotókat végül nincsen türelmem felrakni.

Közben elromlik az idő, pedig innen gyalogtúrát terveztem az 5-6 km-re lévő Moher-sziklákhoz. Annak fuccs! Nem esik, az egész felhő rajtunk van. Később esik is. Sebaj, megfőzöm a még otthonról hozott csírás krumplit és kinyitok egy töltött paprika konzervet. Szánalmasan kevés, de van parpür feljavításhoz. Nyomom bele a konzervnyitót, erre felspriccel a mennyezetre, meg szanaszét. Káromkodás, röhögés, törölgetés, parpür szemétbe. Második konzerv, dettó. A harmadiknak már a fürdőben állok neki, az is. Végül a negyedik ehető. Pedig nem is jártak le a szavatosságok.

Vacsora, aztán megírom az életmódot, meg a házirendet.

40. nap július 9.

Felhő még megvan, bár már nem esik, de bármikor! Befejezem az írást, olvasok, aztán bemegyek a házba, megint a nappaliba, elküldöm. Kocsival indulok, fel a Moher sziklákhoz (ez egy 2-300 m magas függőleges sziklafal az óceán felé). Iszonyú tömeg, nem kérek belőle, majd bringázok. Lemegyek az első faluba, leszerelem a túrabringát, beöltözöm VELUXba, közben elkezd csöpörögni. Sebaj, tekerek fel az emelkedőn és keresem a gyalogutat (ami végigmegy a sziklaperemen) Messziről látom a gyalogosokat, meg a világítótornyot. Leteszem a bringát, gyalog folytatom toronyiránt. Legelő, aztán zsombék, elered az eső. Mindez nem hiába, mert odaérek a peremhez és a látvány mindent megér! Óriási! Hihetetlen!

Elmegyek jobbra, aztán balra az esőben, néhány ír sétál, mintha sütne e nap. Vissza a zsombékon keresztül a bringához, majd le a Csigaházhoz. Először szembesülök vele, hogy nem tudom hova tenni az elázott holmit. Lepakolom a zuhanyozóba, aztán majd kitalálok valamit. Mosdás után irány a kőbolt (annak a parkolójában álltam meg) Ez egy nagy áruház mindenféle kristályokkal, kövekkel, kavicsokkal, kövületekkel, bogarakkal. Még egy szibériai medvecsontváz is van. Nem vagyok függő, de nagyon érdekes látványok. Végül veszek is!

Innen már az eső a jellemző. Átmegyek Ennis-en, szép lehet napsütésben. Quin apátság, esernyős nézelődés, aztán Knappogue kastély. Ez rendezvényekre be van rendezkedve. Vacsi, zene, tánc. Bemennék, de csak előre bejelentve, meg telt ház van. Megérkezem az egyik híres látványossághoz Craggaunowen-be. Parkoló már zárva! Anyátok! Megállok kint, a terep kicsit ferde, de még elmegy alváshoz. Zuhog!!

41. nap július 10. szombat

Egybefüggő felhő, de nem esik. Elvagyok nyitásig. Ezt úgy hirdetik, hogy bemutatják a mesterségeket. Nos, egy csajszi ül a rokkánál. Elmeséli mit csinál, nem baj, hogy nem értem, mert látom. Megnézem a várat, tipikus toronyvár szegényesen berendezve. Aztán kint a terepen a vaskori életet építették fel és mutatják meg. Ez érdekes, bár elég szegényes. Cölöpvár alagsori folyosóval, lakósziget kerek nádtetős kunyhókkal, fából épített út, pároló gödör (forró kövekkel). Közben elered. Itt van kiállítva a Brendon hajó (inkább csónak), amivel elmentek Új-Funlandra, bizonyítandó a Viking elsőség Amerika felfedezésében. Ez nagyon érdekes, van egy film is róla.

Következő állomás is híres látnivaló, a Burnatty kastély. A parkolóban elbizonytalanodom, mert 12 busz és bazisok személykocsi áll. Aztán bent kiderül, hogy a szépen berendezett kastélyon kívül van egy 25 házból álló skanzen is, ez is tiptoppul berendezve. Szerencsére az eső csak néha ered el, így lehet bóklászni az érdekes házak közt. Nagy élmény!

Indulok tovább Limerick-be. Leparkolok, rakodok, jön egy rendőrkocsi, a rendőrnő kedvesen figyelmeztet, hogy ne aludjak itt, mert ez veszélyes környék! Jól bezárok mindent, aztán esernyőzök. A vár már bezárt, a város meg ronda nagyváros. Bevásárolok hétvégére, aztán húzok tovább Tipperarybe. Zuhog, meg sem állok, pedig egysávos szűk utcák vannak. Megérkezem Cashelbe, ezt másnapra terveztem, úgyhogy a zuhogó esőben csak szállást keresek. Vacsi, italozás, közben bambán nézem az esőben a teheneket a legelőn. Az okosabbja beáll a fa alá, A hülyébb (vagy éhesebb) meg legel az esőben.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. júl. 16. 23:16

darkgall

Üdvözletem Zoli :)
Nagyon tetszik az oldal meg hogy mindenről beszámolsz nekünk:)
Mától nekünk is 2hét szünet lesz ám :)
Azért remélem majd valamikor benézel hozzánk a p2 es csarnokba is :)
Jó utat és sok szép képet kívánnunk neked :)
azért a vidámságod hiányzik ám:)
Üdvözletünket küldjük :)fertőd p2 es csarnok :)

2010. júl. 16. 09:27

Kata

Szia Rece,

irtad, hogy a hozzaszolok nem irnak a sajat eletükröl, es ezt te nehezmenyezed, igy hat most probalok hianyt potolni..

A tehenekröl irod: "Az okosabbja beáll a fa alá, A hülyébb (vagy éhesebb) meg legel az esőben."
No hat en itt tudok becsatlakozni temailag, ugyanis lassan 2 kerek eve szemlelem a tiroli tehenek kalandos eletet. Söt, most mar egeszen testközelböl ismerkedhetem eme nagy es bamba allatok hetköznapjaival, ugyanis vegre sikerült egy lakast berelni egy igazi bauernhofban ahol csaknem 20 tehen, 6 kisborju es egy lo is lakik, nem beszelve a tyukokrol, malacokrol, cicakrol es mas, annyira nem kivanatos egyeb lakokrol, ugy mint a nyest a szenapajtaban, vagy a legyek mindenhol.
Szoval a nagy tehen igazsagok, amiket eddig sikerült fedeznem:

1. A tehen egy nagy bamba allat, aki füvet eszik - bar a szenat jobban szereti - es hagyja, hogy sok mindent csinaljanak vele, amit pl egy normalis önertekelessel biro lo, kutya vagy egyeb allat nem türne el.

2. A tehenistalloban - ellentetben a loistalloval- nagyon büdös van, ezert kendöt kell kötni a fejünkre ha bemegyünk, hogy ne legyen büdös a hajunk.

3. A teheneket csunyan kizsakmanyoljak a parasztok, es nekik ezzel lathatoan nem sok problemajuk van, avagy mar beletörödtek ebbe a sorsba es apatiaba menekültek.

4. A tehen akkor sem futkozik, ha epp lenne ra lehetösege: a legelön ugyanugy alldogalnak vagy fekszenek, mint az istalloban.

5. A teheneket nem nagyon zavarja az esö, valahogy nem erzekelik az idöjaras valtozasait: avagy ismet csak apatiaba menekülnek es ugy tesznek mintha mar minden mindegy lenne nekik.

DE!!!
6. Tehen es tehen között van különbseg.

7. A kisborjuknak meg van egyenisege, es mozgasigenye is, ez valahol ott tünhet el, amikor a boxos istallobol atkerülnek a nyakba-lancos alldogalos helyekre.

8. A kisborjuk hallgatnak a nevükre es hatarozottan intelligensebb benyomast keltenek mint felnött tarsaik. Mi mar kereszteltünk meg parat Narcisszal miota itt lakunk, es allitom, hogy Blondie, Trüffel, Julia (Roberts) es Negro is hallgat a nevere, söt oda is jön hozzank ha hivjuk öket.

9. A bikak- hasonloan szamos ketlabu rokonukhoz- ahogy müködesbe lepnek a hereik, roppant kiallhatatlanna es nehzen kezelhetöve valnak...

10. Es vegül a Narcisz altal megallapitott alapigazsag: vegülis a bika is boci.

Remelem eme kis olvasmany utan mas szemmel nezed majd az ir bocikat. Mint ahogy mar irtam, ha a tiroliak is erdekelnek, szivesen latunk.

Üdv, Kata

2010. júl. 14. 15:17

feki

Szia Réce!

Önszorgalomból raktam be Neked, illetve a látogatóknak twitter, iwiw és facebook megosztó ikonokat, hogy aki él ilyesmivel, az hamar meg tudja osztani az írásaid a barátaival.

Remélem nem haragszol meg érte! :)

További jó utat!

ui.: Itt 35 fok van árnyékban.

2010. júl. 13. 10:40

zsuzsa

Szia Tesóm! Ugy meghatott, hogy ott a távolban is esze
dmbejutott a szülinapom! Köszi szépen! Ma ebédre meghivtam a Nagyit, és vasárnap lesz a családi ünneplés. Képzeld, itt Győrben is volt ir kocsmazene, Rád gondoltam. Mert valamikor egy ir püspök élt itt Győrben, és ránkmaradt tőle egy szép Szüz Mária oltárkép. Ennek emlékére van Győrbe ir fesztivál. Ugyhogy meghallgattuk az ir kórust és az ir kocsmazenét is. Nagyon jó volt. Nagy meleg van, jól vagyunk. Olyan élvezetesek a leveleid, mintha ott lennék én is.Pusz Zsuzsa

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás