RSS

Tóvidék

2010. június 30.

Gyönyörű alpesi tájakon jártam!

Ma átjöttem Skóciába és megvettem a hajójegyeket július 2-án Belfastba, 23-án vissza. Leizzadtam, mert 284 Ł volt. Kezdhetek koplalni! Úgysem fogytam semmit eddig. :o(

26. nap június 25.

Gyönyörű napsütés (a napfelkeltét átaludtam).

Tengerparti kavicsrugdalás után nekiállok a honlaphoz írni. Ezzel el is telik a délelőtt. Kaja után leszedem az országúti bringát, beöltözök talpig VELUX-ba és bringatúrára indulok. Követem az öböl vonalát bicikliúton. Térkép szerint 20-25 km-es túra lesz. Több üdülőfalu után eljutok Llandudnonba, noném számunkra, de hatalmas üdülőváros 5 km-es promenáddal és stranddal. A félsziget csúcsa már hegyre megy felfelé, komoly erőpróba, még nekem is. Végül eljutok a csücskéig, innék egy sört, de a büfé zárva. Így aztán gurulok vissza a hegy megkerülésével rálátok az előző napi Conwy várára. Jól elfáradok, sütök vacsira egy hagymás virslis rántottát. Szégyenszemre Carlsberg sört veszek, mert az angol sörökben már nem bízom. Tiszta az idő, így a fövenyen végignézem első szép naplementémet a szélkerekekben.

Második alkalommal két éjszaka egy helyen.

27. nap június 26. szombat

Későn ébredek, indulok Chesterbe. Rögtön a csatornáknál egy csatornahajó fesztiválba botlom, árulják, mutogatják a hajókat, tartozékokat, kaja, sör, élőzene szól. Klassz buli. Megyek tovább (bringával) a városba, elindulok a külső városfal tetején, jó rálátás a belvárosra. És ez egy CSODA!! Eddigi utam legszebb városa. Nem bírok parancsolni magamnak, minden gyönyörű favázas házat lefényképezek. Nem bírok betelni vele. A bringát leteszem a katedrálisnál és gyalog lófrálok. Valami fesztivál van (később megtudom, hogy lóverseny), mert minden nő ki van rittyentve és mindenféle fejdíszt hordanak, főleg tollakból. Aranyosak, fiatalok, öregek, csinik, ducik, mind vidám, nevetgélős. Érdekes, hogy a pasikat nem látom (talán ők már fogadnak a lovin)Visszamegyek a katedrálishoz, dél lehet, zenészek hangolnak az oltár előtt, az esti operagálának van főpróbája. Carmennel kezdenek, aztán egy orosz kinézetű csajszi és néger kinézetű pasi áriáznak. Könnyes szemmel hallgatom édesapám kedvenc operaslágereit, amiket annyiszor hallottam gyerekkoromban. A próba sokkal jobb, mint az előadás, mindenki laza, nevetgél, hülyéskednek az énekesek, egyikük sem nyelt karót.

A koncertprogram a városháza előtt megy tovább, kis színpadon félóránként más-más zenekar, előadó lép fel.

Alig bírok elszakadni, de még Liverpool benne van a napi programban.

Hááát! Másik sorrendben kellett volna nézni. Liverpool ronda nagyházas kikötőváros. Óriási paloták mutatják a múlt századi gazdagságot. A régi kikötői raktárakból csináltak kulturális központokat (itt van a Beatles múzeum is), vegyülnek a modern házakkal, nekem nem tetsző egyvelegben. Szombat lévén nagy a forgalom, ami viszont érdekes.

Indulok Manchester felé, útközben az autópályán netezek. Sötétben indulok (az autópálya parkolóban nem szabad aludni), de jó helyet találok egy falu határában.

28. nap június 27. vasárnap

Korán indulok, a belvárosban parkolok. Hasonlít az előzőre, de kicsit otthonosabb. Bringával bejárom, városháza, főtér, aztán a csatornák mellett raktárházak, rengeteg kocsma, a szombat esti bulik nyomait söpörgetik, a padokról tápászkodnak fel az elhajolt fiatalok. Óriáskerék (utánozzák Londont?), a nagy házak közt rábukkanok a katedrálisra, ami meglepően kicsi, de belül gyönyörű. Csak a bejáratnál nézelődöm, mer valamilyen szertartás van, fehérruhás fiatalokat püspöksüveges bácsi avat valamivé.

Kicsit ódzkodom Brightoni tapasztalataimon, de bemegyek Blackpoolba. Hasonló tengerparti fürdőváros, 10 km-es stranddal és promenáddal. Város szélén parkolok, bringával megyek végig a parton. Szép a promenád, de ahogy nagyobb a népsűrűség, megjelennek a játéktermek és a vurslik. A szállodák viszont kicsik, úgy nézem, hogy normál egyemeletes házakra tettek még egy szintet és kiadják szállodaként. Szép utcácskák vannak ilyenből. Sok a kocsma, befelé menet még nagy a lelkesedés, angol zászlókba öltözve hőbölögnek, de aztán elcsöndesednek. Másnap nézem az újságban, hogy 4-1-re kikaptak a németektől. Anna! Jól drukkoltál!

Kifele rátérek a kis utakra, találok egy parkolót padokkal, felsétálok a töltésre, ahol nénik ücsörögnek és nézik a semmit. Ez is egy folyó befolyás, ami eliszaposodott és ameddig a szem ellát, lapos, néhol füves síkság van. A töltés viszont arra utal, hogy néha magas a víz.

Estére kihal a parkoló, csak az állatok hangoskodnak, egyik oldalon birkák, másikon tehenek, harmadikon fiatal bikácskák próbálják egymást meghágni.  Kellemes az éjszaka, de hogy reggel honnan kerül elő még négy kakas, azt nem értem.

29. nap június 28.

A kakasok miatt korán ébredek és ráébredek, hogy 4 hete  indultam. Jól vagyok!!!

Indulok a tóvidékre. Útközben ismét WIFIt találok,meg veszek egy jobb térképet. A Tied is jó ám Bácsi, de túrázni szeretnék!

Lancasteren át jövök, szép város, de egyik könyv sem ír róla semmit. Az első tó a Windermere, derékba kapom, óriási tömeg, boltok, stb. Azért szép, sétálok egyet. Megyek tovább a Thirlmere tóhoz ott néztem ki a Helvellyn hegyet, amit meghágnék. Csak 950 m magas, de igazi alpesi kinézete van, és mivel 100 m-ről kell indulni, a szintkülönbségnem semmi. Útközben elered az eső, de úgy igaziból. Megállok egy parkolóban, olvasok, eszem-iszom, reggel majd meglátom mi legyen.

30. nap június 29.

Egész éjjel zuhogott, reggel is. Nekiállok rendet rakni, közben világosodik, eláll az eső, de a hegytetőről nem megy el a felhősapi. Így nem érdemes nekiindulni. Megyek a következő tóhoz a Derwent Water-hez Keswickbe. Cikcakkolok a nemtúlszép városban, megállni nem lehet, a nyaralók sétálnak a boltok közt. Tovább a Borrowdale völgybe, ezt nagyon dícséri a könyvem. Közbe kisüt a nap, úgyhogy éjszakai szállásnak is alkalmas parkolóból elindulok fel egy hegyre. Jó húzós, nem jelölt út, de Dóra lányomtól tanultam azt a bölcsességet, hogy jól lehet érezni magunkat akkor is, ha nem 20 km-es körutat mászunk, csak felmegyünk ameddig kedvünk van és visszamegyünk ugyanazon az úton. És lőn, megtaláltam a béke völgyét gyönyörű tengerszemmel, tanyaházzal, kőhíddal, birkákkal, akollal, körben csodaszép sziklás hegyekkel. Azért felmentem a gerincig megnézni az előző nap kihagyott Helvellynt is.

És vissza ugyanazon az úton. A parkoló melletti patak tavacskájában fürödtem és madárcsicsergésben olvastam.

Holnap megyek tovább a Bowdale völgyön, aztán fel Skóciába, Gretna Green felé.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. júl. 12. 13:22

feki

"beöltözök talpig VELUX-ba és bringatúrára indulok" :) kész.

2010. júl. 07. 20:53

DUFFEK

SZERVUSSSSSSZ RECE !!!!!!!!!!!
MÁR RÉG KÜLDTÉL LEÍRÁST KALANDJAIDRÓL ÉS BENYOMÁSAIDRÓL!
A BENYOMÁSRÓL JUT ESZEMBE TEGNAP MAJDNEM BENYOMTAM ERDÉLYI ÁFONYA ÉS
FENYŐPÁLINKÁBÓL,AMIT EDIT HOZOTT BALÁNBÁNYÁRÓL,UGYANIS OTT VOLT TIZ NAPIG-ISKOLAI GYÜLEKEZETET TÁBOROZTATNI. NEKEM UNALMAS VOLT A NÉHÁNYNAPOS MAGÁNY /IDŐNKÉNT CSAK AZ EDIT MACSKÁJA ZAKLATOTT NYÁVOGÁSÁVAL/TE NEM ÉRZED MAGAD MAGÁNYOSNAK EZEN A TURNÉN,HOGY MINDEN ÉLMÉNYT EGYEDÜL ÉLSZ ÁT ÉS NINCS KIVEL MEGOZTANI MIND EZT,DE LEHET,HOGY EZ ÍGY A LEGJOBB NEKED,EHHEZ NEM TUDOK HOZZÁSZÓLNI. A HOZZÁSZÓLÁSRÓL JUT ESZEMBE,HOGY HOZZÁ AKARTAM SZÓLNI A BEJEGYZÉSEIDHEZ ÉS A MELLÉKELT FOTÓKHOZ,CSAK EGY KICSIT ELTÉRÍTETTEK A GONDOLATAIM A BEVEZETÉSBEN. A KÉPEK NAGYON JÓK,ILYENEKET LEHET LÁTNI UTIKÖNYVAEKBEN VAGY AZ INTERNETEN.ILYENEKET CSINÁLNAK A FERDESZEMÜ,RIZSEVŐ GURULÓBÖRÖNDŐS,NAPRNYŐS TURISTÁKIS DE HOL VAN A TE SZUBJEKTÍV LÁTÁSMÓDOD LEKÉPEZÉSE??????????? HOL VANNAK AZ EMBEREK,RAJTAD KÍVÜL? RÓLAD LÁTUNK ÖNKÉPEKET:RÉCE BICIKLIVEL, RÉCE BICIKLI NÉLKÜL NYUGÁGYBAN VIGYOROGVA,RÉCE MOSOLYGÓS PORTRÉJA A KÉPESLAP ELŐTERÉBEN-JÓ,DE IZGALMASABBAT IS SZÍVESEN LÁTNÁNK. PÉLDÁUL ÉRDEKES LENNE NÉHÁNY KÉP KOCSMA BELSŐKRŐL.TÉGED ISMERVE BIZTOS VAGYOK BENNE,HOGY ILYEN HELYEKRE IS BETÉRSZ.A BELSŐTÉRRŐL JUT ESZEMBE AZ INTIM ÉLETTERED.MILYEN A LAKÓAUTÓD BELÜLRŐL? MILYEN A KONYHA,NAPPALI, HÁLÓ? VAN E PÓKHÁLÓ? MIKOR TAKARÍTOTTÁL UTÓLJÁRA? AZ ABLAKON MÉG KILÁTSZ VAGY LEFÜGGÖNYÖZÖD?
MÁRA NINCS TÖBB KÉRDÉSEM ÉS HOZZÁSZÓLÁSOM.LEGKÖZELEBB MAJD 20.-A UTÁN,HOLNAP MI EGY NÉHÁNY NAPOS SVÁJCI TURNÉRA INDULUNK,NEM LAKÓAUTÓVAL,CSAK A KIS YARISSAL.MAJD ÉN IS ÍROK UTIBESZÁMOLÓT/SVÁJCI CSOKOLÁDÉ,SVÁJCI SAJT,SVÁJCI BICSKA,SVÁJCISAPKA ÉS LÓDENKABÁT/
KÜLDENÉK KÉPEKET IS BÁRMIRŐL,CSAK MÉG NEM JÖTTEM RÁ,HOGY HOGY LEHET MELLÉKELNI A HOZZÁSZÓLÁSHOZ.
NA EHHEZ SZÓLJ HOZZÁ!!!!!!!!!!!!!
ÜDV.: TIVADAR

2010. júl. 07. 07:41

Csesznák

Nagyon várom, hogy mondd: minden rendben várlak a repülőtéren.
Olvastad? JÚLIUS 28-án 12:35 -kor Prestwick-re érkezünk.

2010. júl. 06. 15:16

Nagyi

Zoltánkám! Végre itt a nyár, és remélem, hogy Nálad is. Megjött a várakról a levelezőlap és lebüvölve nézzük, és valljuk bek, irigykedünk. De gondolatban Veled vagyunk. Sokat gondolunk Rád és sok mindent kérdeznék. Pl. hogy Angliában is dudorászol-e vezetés közben, mint Velence felé, pl. Ravel Boleróját. Itthon minden rendben. Ezt a levelet Zsuzsának diktálom a gép mellett. Sok szeretettel gondolunk Rád és csókolunk Édesanyád.

2010. júl. 04. 12:46

Zsuzsa

Szia Tesó! Sose pihensz 1-2 napig? Mesevárakat küldtél megint,de legjobb, amin rajta vagy! Itthon minden rendben van, nagy meleg van. York-ban nekünk nagy élményünk volt a vasutmuzeum, meg ahogy a várfalakon körbe jártuk ezt a csoda kis várost. Gondolj majd rám is, ha ott leszel. Nagyival minden rendben, leveleket elvittem. A kisunokám most nyaral. Pusz Zsuzsa

2010. júl. 01. 18:44

kisZoli&Eszti

Helló Főnök,
Örömmel olvassuk élvezetes beszámolóid sorát:-) és irigylünk is az átélt élmények miatt. A napi életeddel kapcsolatos rovat jól hangzik, engem személy szerint a kapcsolattrtás az Őslakosokkal rész érdekelne, főleg a skóciai nyelvterületen:-)
Jó utat, várjuk a további beszámolókat.
E&Z

2010. jún. 30. 22:40

Kata

Hello Rece,

hat ez gyorsan menet! alig, hogy irtam h feltetlenül nezd meg a Llandudno es Conwy közti tengerparti utat, mar be is jartad a videket, raadasul bringaval, ami nem kis teljesitmeny. ugye hogy csodas volt?!
en 2 honapot töltöttem el Manchesterben, es csak a Walesben meg a Lake Districtben tett kirandulasok tartottak bennem a lelket, mert Manchester valljuk be nem egy csodas metropolisz. Ellenben az oriaskerek, es mellette a Printworks nevü szorakoztato központ, no meg a Dean street kocsmai, különösen a La Tasca nevü spanyol etterem aranyat ernek. Chesterben is van egy tuti spanyol etterem, es ahogy irtod, a varos messze felülmulja az összes többit a környeken. Kiveve talan York-ot, oda meg menj el, ha lesz idöd. csodas a belvaros es a katedralis, tudom ajanlani. Igaz Skocia sem rossz. tovabb irigykedem. Felmaszol tan Ben Nevisre is? alig varom a folytatast. vigyazz magadra es jo csavargast, üdv Kata

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás