RSS

Észak Wales

2010. június 26.

Tovább a várakba és a tengerhez

Folytatás!

23. nap június 22.

Következő célpont egy prehisztorikus kőtető, Pentre Ifan.  Az odavezető út azonban elég kalandosra sikeredett. Igen keskenyek és meredekek az utak és kétszer is vissza kellet fordulnom, mert nagyon macerás egy egysávos úton szembetalálkozni másik autóval és a falhoz vagy sövényhez simulva helyet adni egy tolatva megközelített kitérőben. Volt ahol tábla is tiltotta a teherautókat és azért én ilyenkor annak érzem magam. Ráadásul elég eldugott helyen vannak a kövek, de azért megtaláltam.

Útközben egy hágón csúcssétára megyek, szép kilátásokkal.

A következő  Cilgerran vára volt. Ez egy kisebb Walesi vár, de úgy épült, hogy felénél nincs is fal, mert egy nagyon mély folyókanyon határolja ott. Ott csak a köveket kellett ledobálni az ellenségre – mondja a pénztáros pasi. Volt egyébként NDK-s ismerőse, aki Sopronnál durrant le 20 éve. Lemegyek gyalogúton a folyóparthoz, madárfüttyös ideális alvóhely. De ahogy a kocsiúton felmegyek, látom, hogy nekem kétséges kocsival a feljutás. Fent ki is van táblázva, hogy csak igen erős kocsinak ajánlott. Így aztán megint tengerparti szálláshelyet keresek, közben sétálok egyet Cardigánban, pedig meleg van. :o)

24. nap június 23.

Innen végig a tengerparton megyek, első városi séta Aberystwithben, majd egy erdei pihenőhelyen állok meg ebédelni. Itt szép tanösvényen sétálok gyönyörű erdőben vízeséssel, csúcsnézegetéssel. A legmagasabb walesi hegyek mellett haladok.

Dolgellau és Barmouth között nagyon érdekes jelenség a Whion folyó torkolata, mert az apály-dagály miatt nem tudja bevinni a tengerbe a homokot, ezért nagy területen szétterül.

Következő vár Harlech. Érdekes módon még nem unom a várakat, mint a katedrálisokat. Az ember végigjárja a csigalépcsős tornyokat, nagytermet, falakat, konyhát, és belegondol a hajdani életbe és a harcokba. Szinte hihetetlen, hogy a bazimagas és erős falak ellenére ezeket is elfoglalták kőhajítók, ostromgépek miegymás segítségével még a puskapor előtti időkben.

A várból már láttam a kedvencemet, a homokdűnékkel övezett tengerpartot, úgyhogy egy golfpálya mellett leparkoltam (rálátás a várra), bakancsot húztam és bejártam a dünéket, meg a vízpartot. Éppen indult a dagály, így látható volt a víz lassú térhódítása a fövenyen. Közben kis eső is szemerkélni kezdett.

25.nap június 24.

Ez egy igazán elkeserítő reggel volt, mert kinézve az ablakon a vár tetejéig lógtak a sötét felhők, bár akkor még nem esett. Mivel alig lehetett látni, nem a hegyek felé indultam, hanem a főúton Cernafron felé. Útközben esett, de aztán elállt és felszakadoztak a felhők is. Sajnáltam is, hogy kihagytam a hegyeket. Itt van a Snowdonia hegységben Wales legmagasabb csúcsa, 3559 (na nem méter, hanem) láb.   Ez a legnagyobb Edward féle megszálló vár, egyedül ezt nem tudták bevenni a Walesiek Owain Glyndwr által vezetett nagy középkori szabadságharcos mozgalmakor. Ez még megdöbbentőbb, mint az eddigiek voltak. Ráadásul jó sport is, mert érdemes mindegyik toronyba felcsigalépcsőzni 140 fokon. Itt van a királyi lövészgárda emlékmúzeuma is, ami hangos, halálhörgéses aláfestéssel mutatja be a gárda harcait Dél-Afrikától Indiáig. Nomeg persze a két világháborút és a Falklandit is.

Károlyt is itt koronázták walesi herceggé.

Megyek az utolsó kiszemelt Walesi várba, Conwyba. Itt már süt a nap, gyönyörű idő van. A vár is klassz, bár itt nincsen berendezés, csak a csupasz falak és tornyok.

Szállás tengerparton, bringázok egyet a bicikliúton, meg a töménytelen lakókocsi telep között. Vursli hangulat van, vidámparkok, játéktermek, kocsmák tömkelege, de még nem lehet szezon, mert alig lézengenek. Sajna a jó égtáji fekvés ellenére a felhős látóhatár miatt nincsen naplemente. A tengerben egy csomó szélkerék pörög, amiből nagyon sok volt Walesben.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. jún. 28. 22:23

martuccsi

Hát, a királyi lövészgárda az aktuális király/nő nevében és áldásával (God bless the King) elég sok disznóságot elkövetett! A modern-kori haláltáborok az ő nevükhöz kötődnek: Dél-Afrikában (csak mert említetted) pl. a búrok hátrahagyott családtagjait - a megegyezés ellenére - ilyen táborokba terelték. Persze, nagy birodalom nem jött létre kegyetlenkedések és megszegett egyezmények nélkül...
Liverpool = Beatles. Várjuk a beszámolót! Penny Lane, Strawberry Field...

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás