RSS

Dél Anglia

2010. június 17.

Szokom a baloldali forgalmat! :o)

No Jónapokat Mindenkinek!

Jó sokáig nem találtam (nem is nagyon kerestem) Netet, most egy ideális helyről jelentkezem, a WelkomBreak autópálya megállóból és amellett, hogy Wifi is van, még Zuhanyozni is lehet, ami számomra a nagy vízmennyiség és a tágas zuhanyozó miatt élvezetes! Apró örömök!

Sajna a fotókat most nem teszem fel, mert kiválogattam és pendrájvra raktam ugyan őket, de valahol elvesztettem.

Időközben megjártam Winchestert, Salisburyt és Stonehenget is, de azokról majd később írok. Egyenlőre elegem van a forgalomból és a nagyvárosokból, ezért irányt vettem Bristol fölött  a Dean Forest Park felé, hogy pár napot kiránduljak a "hegyekben" is.

12. nap június 11.

Felhős, őszi ködös időre ébredtem, és Calais felé vettem az irányt a tengerparti kis utakon. Így volt részem az igazi dünékben. Egyik helyen egy strandolást is megejtettem, 14 fokban, kabátban, csuklyában. Éppen apály volt és a kagylószedők jó messzire kimentek.

Aztán Dunkerque sok katonatemetővel, majd Calais, amit majd visszafelé nézek meg. Felmentem a kompra és nagyon élveztem a hajóutat. Enyhe hullámos volta a tenger és a köd ellenére nagy örömömre feltűntek Dover fehér sziklái. A kompról lejőve csak egy kis kört tettem, a fehér sziklák autós megmászása érdekében. Innen szépen látszott a vár is. Aztán elindultam Ny felé és kb 10 km-re lekempingeztem. Innen küldtem végül az eddigi képeket és a feljegyzéseket.

13. nap június 12. szombat

Reggel még a nettel foglalatoskodtam, aztán hogy kicsit felmelegedett az idő, talpig VELUX bringacuccban bringára szálltam és visszatekertem Doverbe. Várnézés, városséta, kenyérvásárlás, az első fish&chips, pénzfelvétel, stb. A vár monumentális, római világítótorony, kazamaták berendezve és hangjátékkal, a középkori rész is teljesen berendezve és kosztümös játék a nézők bevonásával. A lefejezést nem vártam meg. A várnézés elég hosszúra sikeredett, ezért a visszaúton elhatároztam, hogy még egy éjszakát kempingezek. Így este élveztem a bővizes zuhanyt (az autóban igen víztakarékosan élek), olvasgattam,  sörözgettem még az utolsó hazaiból.

14. nap június 13. vasárnap

Reggel sajna felhős volt az idő, összekészültem és induláskor megejtettem az első WC ürítést és vízfeltöltést. Úgy nézem, hogy erre várhatóan kéthetente fog sor kerülni.

Aztán elindultam  a tengerparton Ny felé. Több helyen megálltam, és azon gondolkodtam, hogy az embert mi vonzza a kavicsos/homokos tengerparti sétára?? Csak megyek, rugdosom a köveket, felveszek egy-egy kagylót, nézek a tenger messzeségébe. És mégis újra,meg újra megállok.

Na, egy kényszermegállásom is volt és egy sikeres autószerelésem. Még otthon egyszer hirtelen erőtlenné vált az autó és fura sziszegő hangot adott, ha gázt adtam. Szerencsére egy közeli Ford szervizben gyorsan megcsinálták, csak a turbó csúszott le. Hát most ugyanezek a tünetek megjelentek, ráadásul dombnak fölfelé. Kénytelen voltam megállni és szerencsésen meg is találtam a szétcsúszott csövet. Szerencsére a csőbilincs sem veszett el, ezért megvártam, míg lehűl a motor és nekiálltam. Eléggé hátul volt, ezért vagy néztem, vagy egy kézzel  tapogattam. Végül alá fekve nagy nehezen visszatettem. A próbaindításkor azonban újra lecsusszant. Még egy aláfekvéssel aztán bikára meghúztam a bilincset. Büszke vagyok!

Emiatt aztán kicsit kifutottam az időből, ezért Hastings megtekintése után Bexhill túlsó szélén leparkoltam. Igen érdekes volt, mert lófráltam a parton, aztán kb. 15 percet keringtem a szálláshely miatt és mire visszamentem a partra, eltűnt a tenger. Kb 2-3 m magas apály volt közben.

Vacsi után (Zsó fügedzsemmje volt) elővettem a puzzlet (300 db-os, Veluxos barátok csoportképével) és nekiálltam kirakni. Nagyon érdekes volt, hogy egy szemből, vagy fél szájból milyen jól felismertelek Benneteket. Még Söcce kopaszságát sem tévesztettem össze Tomekéval, vagy a magaméval.

Az arcokat kiraktam, de nagyon elment az idő és elfogyott a bor is, úgyhogy a teljes kirakást máskorra halasztottam.  

15.nap június 14.

Napos reggellel kezdtem a harmadik hetemet.

Tovább haladtam a tengerparton, először Pevensy római erődítését (meglepően jó állapotban) néztem meg, majd Beachy Headnél a leszakadt part alá lehetett lelépcsőzni, itt az apály miatt felszínre került élővilágban bogarásztam. Majd egy csaknem kiszáradt folyóparton indultam gyalogtúrára a legelők megtekintése érdekében. Itt a dagálynak volt meglepően látható jele, hogy a folyóba vadvízi sebességgel nyomult be a tengervíz és mire visszaértem, már egy gyorsfolyású folyót találtam, persze a víz felfelé folyt.

Brighton után kerestem ingyen parkolót és visszabringáztam iszonyúsok monumentális szálloda előtt a mólóig. Olyan volt, mint Cannes, csak a napsütés ellenére hűvös volt. Mondtam is magamnak, ha itt nem fürdök, akkor seholsem. Nem fürödtem. Leginkább a híres mólóra voltam kíváncsi, ami nagy csalódás volt, mert vurslinak, játékteremnek van berendezve. A város is igazából fürdőváros kevés látnivalóval. A hosszú gyönyörűen karbantartott parton viszont nagy élet van, napozók, bringások, görkorisok, különböző szabadtéri sportokat művelők lepik el.

16. nap június 15.

Napsütés van, de úgy nézem reggelre tartja magát a 15 fok és nappal is alig megy 20 fölé.

Arundel az első állomás gyönyörű kastéllyal és székesegyházzal, egy templomból átalakított régiségbolttal.

Aztán Chichester hatalmas román templom, nagy torony, szép város. A templomban déli ingyenes orgonakoncert volt, egy darabig hallgattam is.

Portsmouthban a külvárosi Tesco parkolóban álltam meg és bebringáztam. Tipikus kikötőváros halszaggal, kikötői öblökkel, erődökkel sok háborús és Nelson emlékkel. Itt a múzeumhajók voltak a fő látnivalók. Sajna nem gondoltam rá, de jó lett volna a tengerészeti múzeumot is megnézni.

A bringás út elég izgi volt, mert bekeveredtem autópálya szakaszokra (itt bringáznak rajta) és az félelmetes volt.

A baloldali közlekedést megszoktam már, csak egyszer indultam el jobb felé a körforgalomban. Az előrepillantó tükröt még nem szereltem fel, nem érzem szükségét, Talán inkább visszapillantó lesz jobboldalon nagyobb szögben kukkolásra.

A Tescoban volt Wifi, de én nem tudtam rámenni. Asszem kell vennem helyi dominó hozzáférést. Csak még nem láttam (igaz, nem is kerestem) ilyen boltokat. A Tescoban nem volt, mint nálunk.

Kezd elegem lenni a nagy autóforgalomból, ezért elindultam egy kis úton Winchester felé (Southamptont kihagyom), hátha találok erdős parkolót. De nem, minden körbe van kerítve, lezárva, művelve vagy legeltetve, nem is lehet letérni az útról. A házak közt viszont parkolhatok éjszaka is, nem zavarnak. De jó lenne már egy erdő is.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. jún. 23. 17:13

Dóra

szia Papi,

Brighton nekem is megvolt, eszembe jutott a képekről. hát nem az volt a legnagyobb élményem :) jótanács: ha magadat fényképezed mosolyogj! sokan nem is ismernek fel komoly arccal :)

2010. jún. 18. 22:32

Réce

Szia Tivadar!
Most éppen gutaütésben vagyok, mert megírtam háromnapi beszámolót és valahogyan eltűnt, csinálhatom újra! Jó kérdéseket tettél fel, majd igyekszem a Te vágyaidat is kielégíteni! Az emberekkel egyébként nem sok kapcsolatom van, egyenlőre megszokásból rohanásban vagyok és az angolom is hagy még kívánnivalót. A gasztronómia pedig még a hazaiak elpusztításából áll. A fish & chips az egyedüli helyi élményem. Hegyezek a kakasperkeltre!
Réce

2010. jún. 17. 23:48

DUFFEK

RÉCE!
EZ JÓ,TETSZIK A TURNÉD!
ÍRSZ A KÖZLEKEDÉSRŐL,BICIKLIZÉSRŐL,
IDŐJÁRÁSRÓL,PARKOLÁSRÓL,ZUHANYOZÁSRÓL,AUTÓSZERELÉSRŐL,TENGERPARTI SÉTÁKRÓL,APÁLYRÓL,DAGÁLYRÓL,KASTÉLYRÓL,EGYÉB LÁTNIVALÓKRÓL.
DE MI VAN AZ EMBEREKKEL? KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A NŐKRE!
HOGY VISZONYULNAK EGY MAGYAR VÁNDORHOZ? HOGY KOMMUNIKÁLSZ VELÜK? PRÓBÁLSZ E KAPCSOLATOT TERMTENI AZ ÉPPEN AKTUÁLIS HELY
BENSZÜLÖTTEIVEL? NEM KÖTÖTTEK MÉG
BELÉD? KERÜLTÉL E MÁR KONFLIKTUS
HELYZETBE A HELYI LAKOSOKKAL?
HA NEM,AKKOR PROVOKÁLD ŐKET,HOGY
KIBUJJON AZ IGAZI ÉNJÜK ÉS ÍGY JOBBAN MEGLEHET ISMERNI AZ EGYÉNISÉGÜKET, AMI TOVÁBB FEJLESZTENÉ AZ EDDIG IS KIALAKULT
EMBERISMERETED.AZ ÉN MÓDSZEREM HA
ELKERÜLÖK EGY IDEGEN VÁROSBA MUSZÁJ MEGNÉZNI A TEMPLOMOT,A VELE SZEMBEN LÉVŐ KOCSMÁT,A MÖGÖTTE LÉVŐ TEMETEŐT,ÉS A PIACOT.AZ EMBERI DOLGOK ÉRDEKELNEK A LEGJOBBAN,AMIT AZ UTAD SORÁN TAPASZTALSZ.ILYEN BESZÁMOLÓD MÉG NEM VOLT.
NE CSAK TÁJAKAT,MŰEMLÉKEKET FOTÓZZ,
HANEM EMBERI PORTRÉKAT /PAPARAZZI
MÓDJÁRA-ZUMMAL/
EZEN KÍVŰL MÉG ÉRDEKELNE A GASZTRONÓMIAI BESZÁMOLÓD IS.
ÍRJÁL PL. A KENYEREKRŐL.
NEM AKARLAK PROVOKÁLNI,DE A GASZTRONÓMIÁRÓL JUT ESZEMBE,HOGY A MINAP EGY KAKASPÖRKÖLT FŐZŐ VERSENYRE NEVEZTÜNK BE EGY ITT ÉLŐ LENGYEL BARÁTOMMAL.HAGYOMÁNYOS MÓDON PÖRKÖLTÜK A KAKAST,AMIT A VÉGEFELÉ VÖRÖSBORRAL ÉS LENGYEL ERDEI SZÁRÍTOTT GOMBAKEVERÉKKEL
GAZDAGÍTOTTUNK.MIND EHHEZ EGY MÁSIK KISBOGRÁCSBAN CSICSERIBORSÓT ROGYASZTOTTUNK KAKUKKFŰVEL,ROZMARINGGAL,BAZSALIKOMMAL ÉS MEDVEHAGYMÁVAL.
EZT KÖRETKÉNT SZOLGÁLTUK FEL A CSÍPŐS,VÖRÖSBOROS KAKASPÖRKÖLTHÖZ,KIEGÉSZÍTVE EGY KIS VECSÉSI CSALAMÁDÉVAL ÉS HAGYOMÁNYOS MÓDON SÜTÖTT KOVÁSZOS PARASZTKENYÉRREL.
DOBOGÓRA KERÜLTÜNK A HARMADIK HELYEZÉSSEL,DE A ZSÜRI ELFOGULT VOLT.A FŐZŐVERSENY A HELYI
"KÉT OROSLÁN" KOCSMÁBAN SZERVEZŐDÖTT.A KOCSMÁROS ÉDESANYJA BENNE VOLT A ZSÜRIBE,
ÍGY AZ ELSŐHELYEZETT A FIA ÉS BARÁTAI,A MÁSODIK HELYEZETT EGY
NAPI TÖRZSVENDÉG LETT. MI CSAK
HETI TÖRZSVENDÉGEK VAGYUNK OTT.
A MARADÉKOT MÉLYHŰTŐBEN TÁROLOM,
HA HAZAÉRSZ ÉS ÉS ELJÖSSZ PESTSZENTLŐRINC,VEDRES MÁRK UTCÁBA EGYÜTT RÁGNÁNK LE A FINOM
HUSIT A CSONTOKRÓL.
A CSONTOKRÓL JUT ESZEMBE
FODOR ÁKOS VERSE:
"KÉT ÖREGÚR ESZEGET
HÁROM SÜLT KESZEGET
KÖPKÖDIK A CSONTOKAT
MIND AZ ÖTEN BOLDOGAK"
MINDENEN RÖHÖGNI KELL!!!!!!!!!
DE AZ ANGOLOK IS TUDNAK???????
VAGY CSAK A SAJÁT HUMORUKON ????

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás