RSS

Belgium

2010. június 11.

Pocsék esős időben jöttem át Belgiumon, de most már a napfényes Albionban vagyok

7. nap június 6. vasárnap

A Lahn folyó mentén lecsorogtam a Rajnába ömléséig Koblenz alatt. Itt találtam egy 11. századi román templomot és a kertjében egy kövön a kagylót és felírva, hogy Santiago de Compostella 2650 km. Azóta még egy útjelző táblán is láttam a kagylót Eltz vára mellett.

Innen Nassau érintésével (mi is történt itt??) átmentem a Mosel völgyébe. Ez is nagyon szép völgy végig bringaúttal, campingekkel (amiket nem használtam) és az 1987-ben íródott könyvem szerint az NSZK legszebb várával, Eltz várával. Persze ide fel kellett mennem, gyalog másfél óra volt. És valóban gyönyörű volt (majd ha fel tudom rakni a képeket, láthatjátok), de ahogy felértem megjött a vihar is. Nagy szél, majd zuhé. Ezalatt mentem a belső termekben és izgultam, hogy mennyire ázik be a Csigaház, merthogy kinyitottam a tetőablakokat. Nagyon szép volt a belső berendezés és bútorok is. Tiszta középkor. Meg vadászzsákmányok, akkora dám lapát, amekkorát még sosem láttam.

Lefelé jól használtam az esőponcsómat és szerencsére az autó sem ázott be. Itt aludtam Moselkernben. Elővettem a második könyvet is Passuth László: Esőisten siratja Mexikót. Közben elolvasok egy-egy részt a Ruminiből, amit Gáspártól kaptam!

8. nap június 7.

Az eső éjjel is csendesen esett, így reggelre friss volt az idő. A parkolóban mókusok szaladgáltak, madarak csicseregtek. Sétáltam egyet a Mosel mellett és az egyik patak befolyásánál a sekély vízben 50 cm-es halak nyüzsögtek, még sosem láttam ilyet.

Elindultam Cochenig, ahol szintén mesevár volt, de ezt csak lentről nézegettem. Most Gerolsteinben vagyok és éppen egy autószerelőtől jöttem megnyugodva. A lakórész akksija ugyanis folyamatosan vesztett a töltöttségéből. Meg is találták a hibát, laza csavar okozta. Már fontolgattam, hogy bemegyek egy campingbe feltölteni, de így nem kell!

Szépen átcsorogtam Belgiumba, figyelve az új közlekedési szokásokat. Leszólítottam rendőröket, azt mondják, nyugodtan kéglizhetek bárhol. Mivel ingyenes az autópálya, Andrea (a GPS) rendszeresen felterel a pályára, mindig köztes célokat kell megadnom Neki. A forgalom és az úrviszonyok is kaotikusabbak, mint a németeknél, a városok, falvak is koszosnak tűnnek. Becsalinkáztam Liegebe és a Meuse partján találtam klassz parkoló és szálláshelyet. Mivel nincsen útikönyvem (franc tudja miért nem hoztam) A cikcakkos módszerrel néztem meg a várost, azaz bringáztam befelé, és mikor megpillantottam valamit, arra mentem. Angliában persze nem így lesz, de itt „csak” átutazóban vagyok, majd lesz külön Benelux-Német utazás is.

Bazinagy város, és ugyan szép belvárosa van, de a látnivalók jó messze vannak egymástól és a központtól. Sajna a templomok már zárva voltak, de kívülről is nagyon sok szépet láttam.

9. nap június 8.

Louven! Eddig ez volt a legszebb látvány és emlékeztetett 20 évvel ezelőtti utunkra LLöpivel és Dórával. Megyek befelé a központba, feltűnik a gótikus katedrális, fotózás, továbbmenés és akkor kibukkan a templom mögül a hihetetlen mértékben díszített városháza. Az ember tátott szájjal járja körül a megszámlálhatatlan kőfiguráva, bibliai jelenetekkel kifaragott házat.  Belegondolsz, hány száz szobrász dolgozhatott rajta egyszerre! Persze más szépség is van a városban, de ide többször is visszatértem. Egy Stella Artoast is megittam a tiszteletére. Belebotlottam a vasútállomásba is, amiről Édesapám jutott eszembe, Ő mindig kályhaként innen indult, nagy vonatrajongó volt. Annyira elment az idő, hogy már nem volt értelme Brüsszelig menni, így egy áruházi parkolóban dekkoltam le, rögtön vettem még Leffe, Jupiter és Primus söröket és egy lecsófőzés kíséretében elfogyasztottam. Sportoltam kicsit, (elhoztam az evező berendezésemet, meg súlyzózás 2 l-es vizesflakonokkal), megfürödtem és olvasgattam.

10. nap június 9.

Na, ide nem sok fog kerülni, mert esőre keltem és eddig meg is maradt. Úgyhogy elgurultam Waterlooba, ott éppen csak szemerkélt, így tudtam sétálni, meg néhány fényképet csinálni. Aztán bementem Brüsszelbe, de olyan reménytelenül esett, hogy ki is jöttem Gent felé. Most egy bevásárlóközpont parkolójában írok és ahogy elnézem, csak boltnézegetés lesz.

Megjártam a boltokat, de nem sok örömömre. Továbbmentem Gentbe, de onnan is kikanyarodtam. :o(( Átváltottam Andreát „legrövidebb” funkcióra. Ez azt jelenti nála, hogy bevisz minden kis faluba. Ha már esik, legalább a kocsiból nézelődtem. Aztán megálltam Lovendegem-ben, már alvási szándékkal. Hát ez kárpótolt a pocsék napért. Gyönyörű kis kastély,  csodaszép házak, gondozott kertek, virágillat, stb. Persze mindez esernyővel! Ilyenkor látja az ember milyen különbség van nagyváros és falu közt.

Éjjel felébredtem és furcsa volt a csönd! Se vonat, se kocsi zaj, se kutyaugatás, még madárcsicsergés sem volt. Ki is szálltam és hallgattam a csendet.

11. nap június 10.

Felhős, ködös reggel, de legalább nem esett. Irány Brugge! Már nagyon sajnáltam Brüsszelt és Gentet, de hát „Mindent nem lehet megnézni! Amit nem nézünk meg azt lefényképezzük!” :o) fogalmaztuk meg tréfásan Elemérrel már 1970-ben Jugoszláviai motoros túránk során.

Közel a városhoz találtam parkolóhelyet, ezért gyalog indultam. Ez a város sem lett csúnyább 20 év alatt, de utána kell majd olvasnom, mert a történelemre nem emlékeztem. Éppen már mentem a kocsi felé, mikor eleredt az eső és esőben indultam „legrövidebb” funkcióval a tenger felé. Persze a dünéket esernyő alatt is meg kellett néznem, emlékezve Dórára, aki reggelizés közben mindig felborult a csővázas székkel, mer elsüllyedt a homokban. Aztán segítettem is Neki, de lehet, hogy ezen már nem röhögtél Dó!?

Így csorogtam a tengerparton Ostendéig. Itt einstandoltam egy parkolóhelyet és írogatok. Terveztem, hogy a fotókat is rendezem kicsit, de most enyhült az eső, ezért inkább lófrálok, meg keresek WIFIt!

Hát nem fogjátok elhinni, esernyővel bejártam Ostendét, ami nem semmi méretű üdülőváros és sehol nem találtam netet. Végül egy 5 nm-es helységben találtam egy "internet kávézót", amiben nem volt WC és sör sem!!!! Ráadásul sem dróton, sem anélkül nem lehetett csatlakozni! Mellesleg telefonálni sem tudtam Belgiumból! Sört persze ittam, de nem olyan puccosat, mint ajánlottátok! Azt majd a BeNeLux-Német körúton!

Most már a 12. nap van, és átjöttem a Csatornán. Első kempingemet is elfoglaltam és kimostam, meg mint látjátok, van net hozzáférés is. Mosás közben az emilekre válaszoltam és kicsit iszogattam is, úgyhogy most már "fáradt" vagyok, nem szeretnék éjjel "felriadni"! Holnap megint megkísérlem a fényképek csatolását és a térképpontok rögzítését.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. jún. 17. 19:57

Réce

Sziatok!
Köszi a jókívánságokat, örülök, hogy kíváncsiskodtok. Úgy nézem, 4-6 naponként jelentkezem csak!

Réce

2010. jún. 17. 18:15

miq

Na végre itt vannak a képek. És jók is ! Gratula. De mi történt ötnap óta? Muszka földön lassan jár a posta?
Főleg az izgat, hogy a beszkennelt postádat láttad-é?
Ma megnéztem a létesítményt. Minden OK. Újabb adóslevél nem érkezett. A hatalmas esőzések következtében nyől a fű mintha húznák. Szeretek oda járni. Azért a falu mégis csak más. Ma pl vettem ott egy kiló szép sárgabarackot. 1300 Ft/kg. Még pesti koromban mebaszott a szél amikor a sok tapló rákezdte: jajj istenem milyen jó a vidéki embernek. Ott mennyivel olcsóbb minden. Ja, csak rá kell menni az netre, hogy megnézd, hogy a benzin Pesten 10Ft-al olcsóbb ugyanannál a márkakútnál. De már megint morgok, pedig szép az élet. Csókol: dulifuli JELENTKEZZ!

2010. jún. 15. 16:26

zsuzsa

Szia Tesó! De jó Neked, nosztalgiázom a Waterloo-i oroszlánon! Gyönyörüek a képek, de legjobban az tetszik, amin Te is rajta vagy! Minden levelet továbbitok a Nagyinak is. Pusz zsuzsa További jó utazást!

2010. jún. 15. 15:38

feki

Örülök, hogy sikerült megbirkózni a képekkel is végre :)

Nagyon jók a fotók, gratulálok az utazáshoz!

2010. jún. 14. 20:50

Eszti

Szia Zoli!

Igaz, hogy 7 éven keresztül hallgattam, hogy mikor nyugdíjba vonulsz elmész világgá, de most mégis hihetetlennek tűnik. Annyira jó, hogy végre azt csinálhatod, amit igazán szeretnél. Szívből örülök! Tök jók a beszámolók, vigyázz magadra! Puszi: Eszti&Krisz&Báci

2010. jún. 14. 20:23

Szabó Évi

Réce!EZ IGEN!MEGCSINÁLTAD!! Elindultál,ott is vagy!Nagyon élvezetesek az élménybeszámolóid,az ember szinte ott érzi magát.How do you like it in Britain?Will you be away for long?Have a nice time!Bye!

2010. jún. 14. 18:50

Bari

Szia Réce,

fantasztikus a honlap!! Gyönyörű helyeken jársz, mi csak irigykedünk itthonról!! Nagyi leveleit küldöm emailben. Mindenki puszil. Jó időt kívánunk neked!! Bari & Barna & Boróka

2010. jún. 14. 13:23

Dóra

az én emlékeimben mindig csak löktél hanyatt a dünéken, magamtól nem estem, legalábbis ilyen 20 éves távlatból így rémlik. és szerintem mindig röhögtem :)

2010. jún. 13. 19:30

Horby

Szeva Réce!
Örülünk, hogy jól érzed magad és végre beszámolókat is küldessz.
Minden nap figyelem nem írtál-e valamit.
Addig is termeljük a nyugdíjadra (és a benzinre) valót :-)))

Üdv. Helén, Csongor és Herbert

2010. jún. 13. 09:01

Réka

Szia Nagyapó! (Kata)
Nézegettük a fényképeket: láttuk, hogy nem is vagy egyedül, a padon egy pasi mellett ültél! Ákos nagyon örült, hogy az ő könyvét olvasod. Gáspárnak is elolvastuk az eddigi élményeidet. Vigyorgott a Ruminin: Majd kölcsönadom a negyedik részt is. (Gáspár)Itt kitört a VAKÁCIÓ! De még pár hétig itthon dekkolunk, ki-ki táborozik és járunk a tóra. Áron: Jól néz ki a honlap alján a lakókocsis kép. Jó sörivást! Kata: Jó lakókocsizást. Sok szeretettel Nagyapó!
Réka: ne rettenj meg az esőtől, Skóciában sem lesz jobb :o) Ölelünk, és jó látni a képeket, hogy milyen szép helyeken jársz. Puszi: Mindenki.

2010. jún. 12. 17:51

Réce

Szia Pluci, meg a Nyuliak! Láttam a hívásodat tegnap is, meg ma is, de nem hallottam a csörgést. Nem hívlak vissza, drágállom! Veletek érzek Vonyarcon, itt (Dowerben) is kisütött a nap, ezért ma bringáztam a fehér sziklákon. Üdv mindenkinek! Réce
Szia Tigger! Hát elkelne egy jó fotós, meg a számítógéphez értő is! De hát Nektek otthon kell húzni az igát, hogy a nyugdíjam termelődjön!! Réce

2010. jún. 12. 14:09

Plutó

Mi meg itt vagyunk Réce az Eli-bulin Vonyarcon, éppen a strandon, meleg van és fúj a szél!
Tegnap este (is) emlegettünk, sőt próba képpen én hívtalak telefonon is, (kicsengett) mert nem volt hír felőled!
A Mosel-parthoz kedvet csináltál...!
JÓK A FOTÓK!
Tudod, Martucci nincs itt, eltörte a bokáját Nyúlon, kórházban van. Rajtad kívül még Bácsi a hiányzó, viszont itt van Gera.
Jó az útinapló!

2010. jún. 11. 23:35

tigger

Szia Réce apó :)
Most sikerült ráakadnom az oldaladra, hamarosan behozom a lemaradást és igyekszem követni online az utadat. :) Eddig kimondottan érdekesnek tűnik és nagyon jó ötlet volt ez a weboldal is, köszönet kollégáidnak is érte. :) A fotós szekció viszont még most is üres, lehet vinned kellett volna magaddal egy fotóst..? ;)
üdv tigger/Zsolti

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás