RSS

Pori

2017. július 17.

Nagy élmény a híres Pori Jazz Fesztiválon részt venni!

Jazzrajongók számára a Pori Jazz Fesztivál jól csengő, de távolsága miatt elég rnehezen látogatható esemény. Én szívesen hallgatok jazzt, de rajongónak nem mondhatom magam, ezért a műsort olvasgatva alig találtam ismerős együtteseket. Mégis ez a pár nap Poriban nagy élményeket adott, de volt részem nagy csalódásban is. Kedden, szerdán és pénteken a városban megrendezett kisebb ingyenes koncerteket nézhettem. A nagy fesztivál csütörtöktől szombatig más helyszínen és fizetősen volt megrendezve. Ebből én a csütörtöki eseményen vettem részt.

 

61. nap 20117.07.11. kedd

Kammela szigetén felhős napra ébredek. Kicsit nézelődöm az öbölben, majd Rauma felé indulok mellékutakon. Egy áruház parkolójában ebédelek, közben a mellettem lévő lakóautót próbálja nyitni két rosszercú pasi. Mikor a kulcsot nem veszik elő, jövök rá, hogy nem az övéké, próbálkoznak a bejutással. Ők is észrevesznek engem és elsündörögnek. Később visszajönnek, távolról lefotózom őket, de nem merek itt maradni. Másik parkolóból bringával indulok az egységes faépítésű belvárosa miatt világörökség Raumába. A faházak mellett szép templom is van. Kitekerek a tengerhez is a kikötőbe, de semmi különös. Megyek tovább Poriba. Szálláskeresés után gyalog indulok először a nem túl látványos belvárosba, ahol már sátrak és lezárt utcák fogadnak. Egy i-ben kiderül, hogy ez nem a jazzfesztivál, hanem sok helyszínen politikai vitákat rendeznek jelentős hallgatósággal. Én a Kokemaenjoki folyó partjára igyekszem, ahol szintén sátorsor fogad. Több helyszínen is szól a zene, de egy színpad és egy étterem szerepel a műsorfüzetben. A színpadon 2 óránként más zenekar játszik. A szünetekben a belváros egy-egy részét is megismerem.

 

62. nap 12. szerda

Semmihezsincskedvemszürke reggelre ébredek. Nagy nehezen azért összeszedem magam és délelőtt kis körútra indulok a 20 km-re lévő strandra és a szigetekre. A szigetek a tenger felől gomolygó ködben vannak. Ebéd után megyek vissza esti helyemre, de közben megtelt a város. Csak egy távolabbi nagy parkolóban tudok megállni. Azért innen is gyalog elérhető a folyópart, délután minden koncertet megnézek. Az első szünetben a folyó túlpartján épülő fesztivál helyszíneit nézem meg. Következő szünetben a belvárosban koncertezik egy helyi kedvenc énekesnő Saara Alto, de őt csak hallom, nem lehet a tömegtől odaférni. Björköt énekel bátran és jól. A harmadik szünetben jegyet veszek csütörtökre a nagy fesztivál helyszínre. A városban tovább folynak a politikai műsorok is.

 

63. nap 13. csütörtök Nővérem szülinapja! Éljen!

Délelőtt tennivalóim hosszú listáján szereplő dolgokat végzem el, majd indulok először a folyóparti kis koncertre, majd a 13.15-kor kezdődő fesztiválra. Meglepő számomra, hogy a főbejáratnál nincsen tömeg és a helyszínre is csak a koncert előtt 5 perccel engednek be. A nagyszinpad a Paalava hatalmas félköríves lejtős nézőtér előtt áll. A színpad előtti hely az álló hallgatóságnak, aztán egy csomó pad az ülőknek, majd a lejtős terepen vannak a piknikezők székekkel, asztalokkal, plédekkel. Körben mindenütt kajáló és italos sátrak. Mindenütt udvarias, de határozott biztonsági őr is van, az italos helyekre a gyerekeket nem is engedik be! A Jokilava színpad ezzel szemben, csak álló helyekkel, a Lokkilava pedig távolabb van ülő helyekkel. Ezeknél is sok evő-ivó sátor van. Az üvegbetét 1 €, sok visszaváltó hely is van, ami egyben szelektív hulladékgyüjtő is. Így nagy a tisztaság mindenütt. A nagyszinpad koncertje alatt a másik két szinpadon átállás van, míg ezek együtt zenélnek a nagyszínpad átállása alatt. Induláskor nagy gomolyfelhők rohangálnak, ezért a széldzsekim mellett az esőponcsómat is viszem. Rövidesen szükség is lesz rá, mert kb. 5-kor megjön az eső is, aztán már le sem veszem a poncsót, csak a csukját hajtom hátra, ha rövid ideig eláll az eső. Mindenki hasonlóan fel van készülve, így nem rohangálnak fedett helyekre. Nagy a drágaság, így nem fogyasztok semmit, csak a szenyóimat eszem meg. A közönség inkább az idősebb korosztályból áll, de azért van tinitől öregig mindenki.

 

64. nap 14. péntek

Kis tanakodás után maradok ma is Poriban. Így délelőtt írkálok, teszek-veszek, délután meg a Lahitapiola-lava szinpadon hallgatom a koncerteket. Felfedezem, hogy a templomban a szünetekben vannak műsorok, így némi egyházi zane is vegyül a jazz közé. A városban bontják a politikai rendezvények sátrait. Estére csúcsra jár a bulihangulat, a színpadon népszerű slágerzenekar remek hangulatot csinál. A cukorbabák is kitipegnek és minden sátorban készülődnek az éjszakai bulira. Koncert után még lófrálok és élvezem a bulit, aztán éjfél körül öregesen elcsitulok.

 

Koncertek a kisszínpadon:

Vesa Aaltonen Progeband: Remek ritmusos jazz, szaxi, Hammond, 2 gitár, dob. Első élménynek kiváló!

Z League: Énekesnőre épülő klassz zene

Laura Annika Quartett: Remek zene énekesnővel

Jaxsix: Egy csomó fúvós – nem tetszik.

Anni Elif - Edith Södergran: Csodaszép hangú csúnya vörös csajsz énekével egészen elvont zenét játszanak.

Sointi Jazz Orchestra:Nagyzenekar izgalmasan megfogalmazott zenét játszik

Valtakunnallinen popjazzleiri esittaa: Zeneisis tinik egyegy számot játszanak

PLOP: Szaxi, bőgő, dob. Jó ritmusos zene

Riitta Paakki Quartett: Zongora, szaxi, bőgő, dob – tetszik!

Philippe Lemm Trio: Zongora, bőgő, dob, amcsi jazzt játszik

Trio Toffa: Nyugatafrikai zene fekete dobosra építve gitár és billentyűs által finnesítve. Az énekek afrikai nyelven. Óriási buli!

Elias Gould: Finn slágerzenekar bulizenét játszik.

Fesztivál koncertek:

Jaska Lukkarinnen Trio: Szaxi, bőgő dob – klasszikus sírós jazz

Joose Keskitalo: Finn népzenei ihletésű énekek gitárral, tangóharmonikával, bőgővel és dobbal.

Julian Lage Trio: Virtuóz gitáros bőgővel és dobbal

Fantastic Negrito: Legjobb koncert a fesztiválon! Fekete énekes elképesztő műsort ad mindenféle hangszer kísérettel!

Canned Heat: Aki nem ismerné, Woodstokos blues zenekar nálam pár évvel öregebb zenészekkel. Nosztalgia zene

Bill Frisell Trio: Öregember felejthető gitározása

Tuomari Nurmio – Tuomarista Dumariin: Ősz szakállú pasi finn népzenei ihletésű, a finnek által ismert zenét játszik négyszögletes dobozgitárral, két gitár és dob kísérettel

Pimeys: Slágerzenekar rokkol

Ambrose Akinmusire: Felejthető

Wilko: Az est fő zenekara. Énekes a főszereplő, mellette remek sokhangszeres zene. A finnek ismerik, bár amerikai.

Devendre Banhart: Felejthető

Heikki Sarmanto Revenal: Öreg zongoristára épülő operaszerű zene, a vörös csajszi énekével.

Brian Wilson presents Pet Sounds: A nagy csalódás! Sok zenész remegőhangú öreg orgonista vezetésével rémes Beach Boys zenét ad elő.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2017. júl. 19. 18:00

Szaniszló Sunsetter

Kedves Réce Nagyapi!
Kéjjel, éjjel olvasgatom a nagy, északi túra mondén részleteit. Mindig is érdekelt az UNI-balti-KUM és KandiSnávia. Sajnálatos, hogy az igazán lírai részek mintha elsikkadnának. Gondolok itt a csodás naplementék megejtő leírásaira, amelyektől már-már majdnem Onán (amely a hiedelmekkel ellentétben nem egy olajsejkség) bűnébe estem. Olvasom, hogy Ali Baba is hiányolja a lokális „száműzött királyok” végső pillantásainak taglalását.
Nadíros üdvözlettel,
Sunsetter Szaniszló

2017. júl. 18. 21:14

Konkoly-Thege Aladar

A jeez fesztiválnál csak egy dolog van, ami szebb azon a vidéken: a naplemente

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás