RSS

Turku

2017. július 11.

Finnország délnyugati partjának szépségeit élvezem.

57. nap 2017.07.07. péntek

Napfényes reggelre és sirájvijjogásra ébredek Ekenas kikötőjében. Sétálok még egyet a faházak közt és a parton, aztán indulok Turkuba (Mindíg keverem Tallint, Trakait, Tartut és Turkut). Sauvoban megállok a középkori templomnál, ahol a lelkes idegenvezető részletesebben ismertet mindent, mint azt szeretném. Turkuban szállást keresek, majd bringán indulok délutáni ismerkedésre. Szép idő van, a látnivalók mellett remek hangulatot találok a folyó két partján. Telve vannak az étteremhajók és a part mentén hozott anyagot fogyasztva élvezik a finnek is a napsütést.

 

58. nap 8. szombat Liza névnapja! Éljen!

Belvárosi parkolóba állok, majd a szép várral kezdem a városnézést. Utána a tengerészeti múzeum és a múzeumhajók következnek. Mennék egy szigethajózásra is, de inkább a fiatal bringások nyomába eredek és kitekerek a Ruisrock fesztiválra. Részleteket majd borozgatás mellett mesélek. Nagy a por, visszamegyek a városba és ismét a folyóparti filinget élvezem.

 

59. nap 9. vasárnap

Gyalog indulok a gránitdombok megmászására és felülről is ránézek a városra. Lassan ébrednek a fesztiválozók (mint Sopron a VOLT délelőttjein), meg a helyiek is. A dómban fiatalokat avatnak nagy ceremóniával. Nem tudom, a luteránusok minek nevezik. Ebéd után Naantaliba megyek, szép faházas városka nagy jachtkikötővel, sok kocsmával és Mummin világ gyerekparadicsomával. Dórával jártunk itt 10 évvel ezelőtt. Szigetek felé megyek tovább (ez az 1000 sziget országa is :o).

Kustaviban a kompnál aludnék, de nagy a hazamenő forgalom, ezért csöndesebb helyet keresek. Takarítás, nyiratkozás, fürdés, manikűr, vacsora.

 

60. nap 10. hétfő

Megyek tovább a szigeteken, közben útszéli szamóca a vitaminom. Északnak fordulok, Lokalaktiban templomnézés (miért van a szószéken négy homokóra?), Uusikaupunkiban nagy városi és kikötői séta után sziget kerülőre indulok földutakon. Azt hittem, hogy a szigetek kevésbé lakottak, de mindenütt a fák közt megbújó házakat látni. Szép az útvonal az erdőkkel, sziklákkal, öblökkel, szigetekkel. Látok egy őzet pettyes gidával, meg egy darucsapatot is a távolban. Öbölparti naplementés szállást is találok.

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás