RSS

Saaremaa

2017. június 27.

Komponálltam és szigeteltem, meg tüzeltem is!

43. nap 2017.06.23. péntek (itt a Győzelem napja, munkaszünet, otthon meg Zoltán nap)

Szép a reggel, nádasmenti szállásomon a madarakat lesem a napsütésben. Partmenti utakon megyek észak felé, madárkilátót, sütögetőhelyeket látok. Virtsunál rögtön felmehetek a kompra, rövid hajókázás után Muhu szigeten szállok ki. Erről földnyelv visz Saaremaa szigetre. Egy romos várlátogatással kezdem, utána egy meteorit kráterben képzelem el a 4000 éve történt kataklizmát (jó ez a szó ide?), aztán megyek a főúton Kuressaare városkába. A kikötőben camper parkolót találok, bringára szállok és keresem a Nagy Máglyát! Meg is találom a vártól nem messze. Éppen a tűz csiholója az utolsó deszkákat rakosgatja. Ma este lesz tűzgyujtás, meg műsor is. Megnyugodva megyek Észtország egyetlen épen maradt várát felfedezni. Szép napsütésben körbefotózom, majd a városkát is bejárom. 7-kor már a máglyánál téblábolok, régen készülök már nagy Iván napi tüzet nézni. Vicces vetélkedő a kezdés, aztán 12 asszony népviseletben hasszú remek táncműsort ad. Közben varset is mondanak, ami a dallamos észt nyelven különösen jól hangzik. Újabb vetélkedők után 9.30-kor gyujtják meg a kb 5 m átmérőjű 5 m magas gúlát. Közben észt és nemzetközi slágereket játszik egy háromtagú zenekar. Sokan táncolnak, de a fő atrakció a tűz. Elképesztően szépen ég, az emberek körbeállják és csak nézik, fotózzák. Én is. Szerencsére szélcsend van, így a szikrák nem mennek messzire. Jó a buli de éjfélkor már álmos vagyok és elmegyek aludni, bár a máglya még javában lángol.

 

44. nap 24. szombat Iván nap, az év legrövidebb éjszakája, meg apák napja. És a naptárból megtudom, hogy a magyar szabadság napja is. Mióta?

Megnézem a tűz maradékát, néhány vastag rönk füstölög még. Feltámadt a szél, az eső is szemerkél, ezért netezek egyet, majd megnézem belülről is a remekül berendezett várat. Ebéd után indulok Sörve Saarra, a sziget hosszú nyulványára, végén szép világítótoronnyal. A szemerkélő eső ellenére gyalogolok a földnyelv végéig, ahol a Balti tenger és a Rigai öböl találkozik. Aztán mellékutakon a part mentén megyek vissza Kuressaaréba. Tegnapi helyemen szállok meg.

 

45. nap 25. vasárnap

A sziget északi oldalán indulok vissza a szárazföld felé. Egy farm múzeumban kezdek, miután kétnapi keresgélés és rakodások után megtalálom a fura berregés okát. Andrea is betegeskedik, a kapcsolója elromlott, csak az autós kábellel tudok életet lehelni belé. Aztán a part mentén megyek meg-megállva Panga Pankhoz, ami egy hosszú 20-30 m magas függőleges sziklafal a tenger felé. Végül Anglánál 5 szélmalom és mindenféle mezőgazdasági eszküz kiállítását nézem meg. Itt is töltöm az esős éjszakát.

 

46. nap 26. hétfő

Reggeli napfényben is megnézem a szélmalmokat, meg a közeli erődtemplomot. Megint megjön az eső, megyek a komphoz. Épp délben hajóztam be, így a kompon ebédelek egy tartalmas soljanka levest és fincsi lazacot. Visszaérve a szárazföldre megkerülöm a Matsalu öblöt és megyek Haapsaluba. A boltnál kizárom magam, látom a kulcsokat a konyhapulton, így tolvaj módon kinyitom az ablakot és a rácson be tudok nyúlni érte. Huhhhh! Boltozás az esőben, tötyörgés, majd csepergőben indulok városnézésre. Hatalmas várrom és várszerű bazilika, a város kellemes faházas kisváros. Változó időjárásban kukkolom az öböl nádasa mellett a madarakat. Megint megállapítom, hogy a sirályok különösen nagy szélben imádnak repülni.

 

Itt történt

Kapcsolódó képek

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás