RSS

Fesztiválok

2010. augusztus 16.

A hétvégét ragyogó napsütésben két szabadtéri eseményen töltöttem.

Szombaton folytatódott Auchtermuchty-ban a népzenei fesztivál, a péntekihez hasonló méy élményekkel. vasárnap pedig Perthben voltam Highland Games-en. Ez valóban egy komoly verseny, rengeteg táncossal, szóló dudásokkal és dudazenekerokkel, a sportok pedig: súlylökés, nyelesgolyó hajítás, láncosgolyó hajítás, gerendadobás, láncos súly magasba dobás, kötélhúzás, futás és bringa különböző távolságokon. Körülötte vursli a nézőknek. És senki nem dohányzik!!!!

Folytatás következik!

76.nap augusztus 14. szombat

Másnap Auchtenmuchtyban (tudnám, hogy kell kimondani :o() későn indul. Nincs is program, úgyhogy nyiratkozom, fürdöm,  aztán eszem valamit és indulok a fesztiválba. A városház előtti tér (The Cross) van felszínpadozva, rövid programok vannak. Vannak egyéni előadók hangszerrel, vagy énekkel, párosok, és zenekarok is. Közben a kocsmákba is bemegyek, ott is mindig zenélnek alkalmi összeállításban. Jön valaki, beáll kísérni, aztán elmegy, aki eddig szólózott, akkor valamelyikük előlép szólósnak. Gitár, hegedű, tangóharmonika a fő hangszerek, emellett furulya, fuvola, dob, meg általam ismeretlen pengetős, meg persze ének. Fura módon duda nincsen. A téren találkozom az esti énekesekkel. Minden második embernél hangszer van. Itt is  van verseny mindenféle kategóriában és 5-kor a győztesek koncertjére megyek. De sajna a zsűrinek szófosása van és nincsen zene, csak duma. Visszamegyek a táborba, ott is zenélnek a szomszédjaim. 4 gitáros, egy furapengetős és a közönség 3 ember.  Megvacsizok és 7-re megyek a hajdani templomba koncertre (sajna a fényképezőgépet otthon felejtem). Hát ez is elég különös, mert nincs színpad, egy pasi bejelenti a fellépőket, akik a közönség soraiból jönnek elő és 1, max 4 számot énekelnek, vagy játszanak állva, vagy ülve. Van aki egyedül énekel, van aki magát kíséri, van kíséret is. Zenekar nincsen. Történeteket és verseket is mondanak, sajna nem értem. Az egyik gitáros dorombol is és mondja, ha felismerjük a dallamot, dúdoljuk vele. Negyedik taktusnál mindenki dúdolja az Örömódát. Szomszédom hegedűs, ismeri a csárdást és a cigányzenét. Itt is gyönyörű dalok mennek az egyik kislánynak (micsoda neve van: Siobhan Miller) meg is veszem a CDjét, annyira tetszik. Közben sörözés, jövés-menés van. 11-kor megyek a Victoria Hallba, Skót táncest van meghirdetve. Hát ez hihetetlen! A zene pergő ritmusos és az egymásba karolásos technikával adnak elő vagy húszan  óriási csapattáncot. A többiek meg tapsolnak ezerrel a ritmusra. Lassan hazamegyek, még két kocsmába behallgatok. Bazi hideg és párás a levegő, gondolom, a csillagos égnek köszönhetően. Nézem a hőmérőt, 8 fok van! Éjjel a táborban persze buli van, különböző időpontokban hazajövők hőbölögnek. Fázom, ezért előveszem a téli hálózsákot, kinézek az ablakon, hát egy csajszi ücsörög cérnapántos felsőben, körülötte a pasik is pólóban. Brrrrr!

77. nap augusztus 15. vasárnap

Hatalmas köd van és minden harmatos. Indulok Perth-be a Highland Games-re. Rengeteg kocsi jön, mamák kislányukkal ruhahalmokat cipelnek be. Aztán busszámra jönnek a dudazenekarok, ők is cuccolják a dobokat. Az erős emberek már bent feszengenek, én is bemegyek. Hatalmas szabad tér két elkerített területtel. Az egyik a táncosoké és a sporteseményeké, a másik a dudazenekaroké. A táncosok kezdenek, ötévestől 18-ig lányok, néhány fiú is. Vannak vagy 100-an. A színpad előtt három zsűri asztal, a lányok felváltva vonulnak fel és táncolnak. Először úgy tűnik, hogy ugyanazt, aztán látom, hogy csak a láb és kézmozdulatok ugyanazok, a lépéskombináció más. Ennek megfelelően más ruhákban is táncolnak. Nekem kicsit merevnek és egyhangúnak tűnik, de a kislányok nagyon lelkesek. Ez megy egész nap, néha visszatérek.

Az egyéni dudásoknak hat sátor előtt (ebben van a 2-2 zsűritag) kell egy négyzet alakú dobogón dudálniuk. Lassan lépkednek és fújják.

A dudazenekarok felvonulva jönnek a helyszínre, nagyon katonásak, ott körbeállnak és fújják. A dobosok kísérik őket, de ők a látványosabbak. Itt is zsűritagok jegyzetelnek.

A sport megy egész nap. A nehézfiúk súlyt löknek, hosszú rúdon lévő golyót hajítanak, láncon lévő golyót hajítanak, a fő szám a gerenda hajítás. Ezek úgy 15 cm átmérőjű 5 m hosszú gerendák, felemelni is körülményes és úgy kell eldobniuk nekifutásból, hogy átforduljanak. Ritkán sikerül. Végül egy láncon lévő nagy súlyt a fejük fölött hátrafelé egy 4 m körüli léc fölött kell átdobni. A lécet aztán emelik.

Futás is van egész nap, különböző távokon. Ami érdekes, hogy hendikeppel indulnak, kicsik, nagyok, lányok, fiúk együtt. És bringázás versenybiciklin (se váltó, se fék) és FÜVÖN!

A fő szám a kötélhúzás. Ezt más nagyfiúk csinálják és igazán megrendítő erőfeszítéssel.

Mikor vége a hosszútávfutásnak is, felvonulnak a dudazenekarok, van vagy 15, és együtt is játszanak.

Mindegyik számban nemzetközi a mezőny. És minden versenyző úgy tűnik, nagyon komolyan veszi!

Közben a közönség normál vursli környezetben bolyong a versenyszámok között, vagy ül az őt érdeklő téma mellett. Egyszercak feltűnt, hogy nem látok dohányosokat. Elkezdtem figyelni, és valóban nincsen dohányzás. Megtaláltam a bagósokat, kimennek a kerítésen kívülre. Persze szemét sincs,mert mindenki a nagy konténerekbe dobja, kivételesen nem szelektíven.

Ebédre egy panírozott véres hurkát (Black pudding) ettem chipssel, meg egy sörrel.

Hétágra sütött a nap, de az árnyékban fáztam. Hihetetlen.

6 körül vége volt, akkor megnéztem Perth-et. Felejthető város, főleg csöndes vasárnap este. Lejártam a lábam és nem találtam netet.  Bánatomban Fish&chipsel zártam a napot.

78. nap augusztus 16.

Tanakodom, hogy merre menjek, végül elindulok Edinburgh felé. Egy autópálya állomáson van Wifi, de nyilván időkorláttal, mert megszakad. Viszont zuhanyoztam egy bővizűt!

Kinross és Dunfermin útba ejtésével mentem Edinburghba a Britanniáig, gondoltam, ott lesz majd wifi. Volt is 5 Ł-ért. A parkoló helyén, ahol Szabiékkal dekkoltunk, kínai cirkusz terebélyesedett. A tengerparton mentem tovább, végül Musselburghban a parton alszom.

Holnap Anglia!

Itt történt

Kapcsolódó képek

Hozzászólások

2010. aug. 27. 16:47

feki

ilyenkor csináld azt, hogy beírod london-t (abból talán csak 1 van, vagy legalábbis odaviszi a pöttyöt), aztán onnan húzd oda, ahol éppen vagy.

2010. aug. 20. 21:58

Réce

Szia Bandi!
Sajna ha rágugolok egy-egy városnévre, gyakran idegen földrészek azonos nevű helyeit hozza fel. Ilyenkor másik várost szoktam megadni a közelben, de néha elhagy a türelmem és hagyom a pba! Majd Fekivel kitalálunk ez ellen valamit.

2010. aug. 18. 22:02

Jelky András

Látom bameg átmentél Ausztráliába? Mert a térképen az ausztrál Perth-t jelölted be... Szép utakat futsz be, hetedhét tengereken át! Ha van időd menj föl Pápua Új Guineába is! Ott is jól táncolnak! Üdv: jelkybandi

Szólj hozzá!


Küldés

Réce Apó nyugdíjba vonul

Most, hogy elmész - mit is viszel magaddal? Megyünk Veled, hisz egy voltál a csapattal! Mostantól majd megkezdődik újabb bevetésed, Nekünk pedig hiányzik majd harsány nevetésed.

Megszoktuk, hogy itt vagy velünk hosszú idő óta, Ám ahogy ez lenni szokott, lepergett az óra Kegyetlen, halk ketyegése fenyegető zene, Csak elmúlik, de nem mondja meg, hogyan éljünk vele.

Az idő elment, elandalgott ketyegő dalával És most Téged kézenfogott, hogy elvigyen magával. Van, akit nem ront meg beosztás, hivatal, Van, aki koros bár, ám mégiscsak fiatal.

Te voltál az az ember, aki utat mutat És most Te kezdesz meg egy másik utat. Ez a sakk-csapat most egy vezért vesztett, Ami nekünk veszteség, az Neked a kezdet.

Eljött a nyugdíj, élj bölcsen vele! Most jön az életed második fele...

Balázs Zsolt


Feki Webstudio @ 2010 - honlap, weblap, kereső-optimalizálás